Kitap Cevapları BURADA
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 16-17-18-19-20. Cevapları MEB Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 16-17-18-19-20 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Dünya’nın Şekli Metni Cevapları” ve “Dünya’nın Şekli Neye Benzer? Cevapları” Sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 16-17-18-19-20. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı arttırın.
1. Ünite: Gezegenimizi Tanıyalım 3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 16-17-18-19-20. Cevapları MEB Yayınları
Gözlerinizi kapatınız ve Dünya’nın bir tabak şeklinde olduğunu hayal ediniz. Acaba hayatımız nasıl olurdu?
Cevap: Dünya bir tabak şeklinde olsaydı Güneş aynı anda her yeri aydınlatırdı.
Eski zamanlarda yaşadığınızı hayal ediniz. Araştırma yapmak için günümüzdeki araç gereçlere ve olanaklara sahip değilsiniz. Dünya’nın şekli ile ilgili neler düşünürdünüz?
Cevap: Çevreyi düz gördüğüm için dünyanın düz olduğunu düşünürdüm.
Aşağıdaki soruların cevaplarını yaptığınız etkinliğe göre söyleyiniz.
1.Başlangıç olarak hangi ülkeyi seçtiniz?
Cevap: Başlangıç olarak Türkiye’yi seçtim.
2.Uçağımızla dünyanın etrafında tam bir tur attıktan sonra hangi ülkeye geldiniz? Nedenini açıklayınız.
Cevap: Tekrar başlangıç noktası olan Türkiye’ye geldik. Bunun nedeni dünyanın yuvarlak olmasıdır.
Okul bahçesine çıkıp etrafınıza baktığınızda Dünya’nın düz olduğunu düşünebilirsiniz. Bunun nedeni sizce nedir? Açıklayınız.
Cevap: Bunun nedeni yer yüzünün düz görünmesidir.
Limana doğru yaklaşmakta olan bir geminin önce bayrağı sonra gövdesinin üst kısmı görülür. Son olarak geminin gövdesinin tamamını görürüz. Bunun nedeni Dünya’nın şeklinin küreye benzemesidir. Peki, sizce uzaklaşan bir geminin görüntüsü nasıl olur?
Cevap: Gemi limandan uzaklaştıkça görüntüsü küçülür. Bunun da sebebi dünyanın yuvarlak olmasıdır.
Aşağıdaki ifadelerin doğru (D) ya da yanlış (Y) olduğuna karar vererek ilerleyiniz. Ulaştığınız kutuyu boyayınız.
Cevap:
Dünyanın şeklinin yuvarlağa yakın bir biçimde olduğunu kanıtlamanın en basit yöntemlerinden biri kıyıya yakınlaşmakta olan bir geminin öncelikle direğinin görünmesi ardından yavaş yavaş geminin geri kalan kısmının görünmesidir. Deneysiz gözleme dayalı olarak görülebilecek bulgulardan biridir.
Tekneyi göremememiz hava ile alakalı da olabilir sadece dünyanın yuvarlaklığıyla alakalı değil.Gözün de bir görme mesafesi var ve hava bulutlu olunca bu daha da kısalır.Bence böyle de düşünmek lazım dünyanın yuvarlak olması başka şekilde açıklanmalı
Dünyamız yumurtaya benzer bir şekilde olup elips adı verilmektedir. Günümüzde teknolojinin de yardımıyla dünyanın şekli gözlemlenerek kesinleşmiş olsa da eskiden gözlemleme imkanının kısıtlı olması nedeniyle farklı görüşler öne sürmüş bilim adamları vardı. Hem yaşadığımız yeri tanımak hem de sonuçlarına vakıf olmak için yapılmış olan araştırmalar fayda sağlamaktadır.