5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 26-27-29-30-31. Cevapları MEB Yayınları
5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 26-27-29-30-31. Cevapları MEB Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 26-27-28-29-30-31 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Çember Cevapları” ve “Dikme Cevapları” sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 26-27-29-30-31. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
Çember Cevapları
İçindekiler
1.Ünite Geometrik Şekiller: 5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 26-27-28-29-30-31. Cevapları MEB Yayınları
Geometrik Şekiller ve Özellikleri Cevapları
5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları MEB Yayınları
Etkinlik 7
Canan öğretmen 5/B sınıfını pikniğe götürmüştür. Öğretmen, rastgele bir noktaya geçip şerit metreyi 3 metre açarak öğrencilerine “Herkes bu şerit metreyi kullanarak benden 3 metre uzaklıkta olacak şekilde yerleşsin ve el ele tutuşsun.” demiştir. Sizce öğretmen çocuklarla hangi geometrik şekli oluşturmaya çalışmıştır? Oluşan şekilde öğretmenin ve öğrencilerin bulunduğu yerler neyi temsil etmektedir? Düşüncelerinizi aşağıya yazınız ve arkadaşlarınızla tartışınız
Cevap: Canan öğretmen 5/B sınıfı öğrencileri ile bir çember oluşturmak istemiştir. Canan öğretmen çemberin merkezini, öğrenciler ise çemberin yarı çapını oluşturmaktadır.
5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları MEB Yayınları
Canan öğretmenin öğrencileri ile oluşturmaya çalıştığı geometrik şekli aşağıdaki kutuya çizmeye çalışınız. Bunun için cetvel kullanarak verilen noktaya eşit uzaklıkta olabildiğince fazla sayıda nokta koyunuz. Koyduğunuz noktaların sayısı arttıkça şekil daha da belirginleşecektir.
Cevap:
Noktaları tek tek işaretleyerek oluşturmak yerine araç yardımıyla bu şekli daha düzgün ve kolay bir biçimde çizilebilir misiniz? Düşüncelerinizi yazınız. Daha sonra arkadaşlarınızla paylaşarak tartışınız.
Cevap: Cetvel yardımı ile noktaları tek tek yazmadan düz bir çizgi çizebiliriz.
Etkinlik 8
Pergel kullanılırken önce pergelin kolları arasında rastgele bir açıklık oluşturulur. Daha sonra pergelin sivri ucu herhangi bir noktaya konur ve sabitlenir. Pergelin kalem takılan diğer ucu bu sivri uç etrafında döndürülür. Böylece çember oluşturulur.
Sizler de pergelin kolları arasındaki açıklığı değiştirerek aşağıdaki kareli zemine farklı çemberler çiziniz ve bunları arkadaşlarınızın çizimleriyle karşılaştırınız. (Pergel kullanırken dikkatli olunuz.)
Cevap:
Dikme Cevapları
5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları MEB Yayınları
Örnek 7
Pergel kullanarak aşağıdaki kareli zemine yarıçap uzunlukları eşit olan çemberler çiziniz.
Cevap:
Etkinlik 9
Sizce ahşap bloklar zemine nasıl konumlandırılmıştır?
Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşarak tartışınız.
Cevap: Ahşap bloklar zemine dik olarak konumlandırılmıştır.
Örnek 8
Mühendis Zeynep Hanım, atık suları binanın çatısından zemine en kısa yoldan taşımak istiyor. Sizce numaralandırılmış borulardan hangisi bu iş için en uygundur?
Cevap: Borulardan 3 numaralı olan zemine en kısa bir şekilde ulaşır.
5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları MEB Yayınları
Etkinlik 10
Alttaki alana bir doğru çiziniz ve doğrunun dışında bir nokta belirleyiniz. Belirlediğiniz noktayı doğru ile birleştiren farklı doğru parçaları çiziniz. Bu doğru parçalarının çizdiğiniz doğruya olan uzaklıkları için ne söyleyebilirsiniz? En kısa doğru parçası sizce nasıl çizilir?
Cevap: En kısa olan doğru parçası her zaman dik olarak çizilen parçadır.
Bu doğru parçasını çizmek ve onun en kısa olduğundan emin olmak için nasıl bir araç kullanmanız gerekir?
Cevap: En kısa olduğundan ve düz olarak çizdiğimizden emin olmak için cetvel ile dik bir çizgi çizmeliyiz.
Örnek 9
Aşağıda gönye kullanılarak doğrular çizilmiştir. Hangi numaralı doğruların birbirine dik olduğunu görsellerin altındaki noktalı yere yazınız.
Cevap:
5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları MEB Yayınları
Etkinlik 11
Aşağıdaki noktalardan verilen doğrulara en kısa doğru parçalarını uygun araç ile çiziniz. Yaptığınız çizimleri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Etkinlik 12
Nokta, doğru parçası, ışın, doğru ve açıyı araç ve teknoloji kullanarak çizmeyi öğrendiniz. Bu çizimleri yaptığınız yüzeyleri yazınız.
Cevap: Bu çizimleri yaptığımız yüzeyler, kağıt, tahta, akıllı tahta, tablet gibi araçlardır.
Bu çizimleri gerçekleştirdiğiniz yüzeylerin ortak özelliği nedir?
Cevap: Çizimleri yaptığımız alanların ortak özelliği düz olmalarıdır.