5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 12-13-14-15-16-17. Cevapları
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 12-13-14-15-16-17. Cevapları MEB Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Demokrasi ve Cumhuriyet’in Temel Nitelikleri” sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 12-13-14-15-16-17. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
Demokrasi ve Cumhuriyet’in Temel Nitelikleri Cevapları
4. ÜNİTE Yaşayan Demokrasimiz: 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 12-13-14-15-16-17. Sayfa MEB Yayınları
Demokrasi ve Cumhuriyetin Temel Nitelikleri Cevapları Sayfa 18-19-20-21-22-23
İçindekiler
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 12 Cevapları İkinci Kitap
“Cumhuriyet, demokrasi, vatandaşlık ile temel hak ve özgürlükler” kavramları hakkında bildiğiniz sözcükleri kullanarak kelime bulutlarını oluşturunuz.
Cumhuriyet
- Milli İrade
- Egemenlik
- Demokratik Seçim
- Bağımsızlık
Temel Hak ve Özgürlükler
- Fikir Belirtme Hakkı
- Seçme ve Seçilme Hakkı
- Kadın Hakları
- Eğitim Hakkı
Vatandaşlık
- Sorumluluk
- Görev
- Çevreye Saygı
- Bilinç
Demokrasi
- Eşitlik
- Özgürlük
- Hak
- Sorumluluk
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları İkinci Kitap
Sınıfta uyulacak kuralları belirlemek için aşağıdaki basamakları sırayla uygulayınız.
Cevap:
SINIF KURALLARI
- Sınıfta her gün sırayla bir nöbetçi belirlenir ve her öğle arasında sınıfta kalarak yerleri temizleyip pencereleri açarak sınıfı havalandırır.
- Yerlere çöp atılamaz.
- Sınıfta öğretmen varken söz hakkı almadan konuşulmaz.
- Derse geç girilmemeye dikkat edilmeli.
- Sınıfı temizleyen nöbetçiye yardımcı olmalı, gerekirse sıraların çekilmesini sağlamalıyız.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Sınıf kurallarını yalnızca öğretmenleriniz veya birkaç arkadaşınız belirleseydi tepkiniz nasıl olurdu?
Cevap: Bu adaletsiz olurdu çünkü kurallara uyacak kişi biziz ve bizim belirlemediğimiz kuralların olması bencilce olurdu. Kurallara bizde katılsaydık kuralları oluştururken bizimde katkımız olacağı için daha sıkı şekilde uyardık.
Mahallenizde afet toplanma alanı belirlenecektir. Mahalle muhtarınız bu alanın belirlenmesinde hangi yöntemi uygularsa daha fazla insanın desteğini almış olur?
Cevap: Muhtarın her aileden görüşünü alarak ortak bir noktada alanı belirlemesi daha uygun olacaktır.
Okulun bahçesine bir spor alanı yapılmak istenmektedir. Bu alanın hangi spor dallarına uygun olacağı yönünde karar verilecektir. Bu kararların alınmasında okuldaki öğrencilere fikirlerinin sorulması veya sorulmaması durumunda neler hissedersiniz?
Cevap: Sorulması durumunda herkes daha memnun olacaktır ancak okul yönetimi kimseye sormadan kendi düşüncesine göre yapmaya kalkarsa öğrenciler memnun olmayacaktır ve belki de çok az kişinin kullanacağı bir spor alanı olacaktır.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları İkinci Kitap
Aşağıdaki alana 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarınız ile ilgili görseller yapıştırınız veya kutlamalarınızı ifade eden kısa bir metin yazınız.
Cevap: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Ulusal Egemenliğin yalnızca millete ait olduğunu anlatan, bağımsızlığımızı simgeleyen ve tüm dünyaya Türk milletinin özgürlüğünü haykıran bir günü simgeler. Bu yüzden, Cumhuriyetimizi kuran Atatürk ve arkadaşlarına saygımızı sunmak için bugünü her sene, daha coşkulu şekilde kutlamalıyız.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları İkinci Kitap
Verilen haberlerde hangi hak ve özgürlüklerden bahsedilmiştir? Bu hak ve özgürlükleri korumak için neler yapardınız? Söyleyiniz.
Cevap: Haberlerde seçme ve seçilme hakkı ile çocukların kullandığı oyun oynama hakkından söz edilmiştir. Bu hak ve özgürlükleri korumak için herhangi bir ortamda karar alınacağı zaman mutlaka herkesin fikrini alarak bu hakkın kullanımını pekiştiririz.
Oyun oynama hakkı için ise ailemizden izin alarak oyunlarımızı oynayabiliriz böylece ailemizin bizde haberi olacağı için güven içerisinde oluruz.
Verilen örnekleri göz önünde bulundurarak evde, okulda ve yaşadığınız şehirde demokrasiyle ilişkili olay ve durumlara örnekler veriniz. Verilen örnekleri sınıf tahtasına yazınız.
Cevap: Evde yapılacak yemeğe karar verirken herkesin fikrinin alınması, okulda başkanlık seçimi için herkesin oy kullanması, mahalle içi yapılan muhtarlık seçimleri demokrasiyle ilişkili olay ve durumlardır.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları İkinci Kitap
15 ve 16. sayfalardaki haberleri ve görsel kaynakları inceleyiniz. Demokrasinin temel niteliklerinden hangileri ile ilişkili olduğunu ilgili alana yazınız.
İlişkili olduğu temel nitelikler: Bu açıklamalar hukuk, adalet, eşitlik, milli irade, hak ve özgürlükle ilişkilidir.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları İkinci Kitap
İlişkili olduğu temel nitelikler: Seçme ve seçilme, fikir ve görüş belirtme hakkıyla ilişkilidir.
Çevrenizde yaptığınız gözlemlere göre demokrasinin temel niteliklerine uygun birer örnek belirleyiniz ve örneklerinizi sınıf tahtasına yazınız.
Cevap:
- Evde yemek yaparken annem herkesin fikrini alarak ortak bir yemek kararı almaya çalışıyor.
- Sınıfta görevlendirme için bıraktığımız nöbetçi her gün sırayla başka birine geçiyor ve böylece herkes sırayla aynı görevi eşit seviyede yapıyor.
Sonraki Ödevler
- 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 24-25-26-27-28. Cevapları 2. Kitap
- 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 18-19-20-21-22-23. Cevapları 2. Kitap
- 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 29-30-31-32-33. Cevapları 2. Kitap
- 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 34-35-36-37-38-39. Cevapları 2. Kitap