5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 165-166-167-168-169. Cevapları Birinci Kitap bölümünde, ders kitabı sayfa 165-166-167-168-169 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Türkiye Metni-2 Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 165-166-167-168-169. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı arttırın.
3. Tema: Duygularımı Tanıyorum 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 165-166-167-168-169. Cevapları MEB Yayınları
Türkiye Metni Cevapları Sayfa 160-161-162-163-164
a. En mutlu olduğunuz yer neresidir? Neden? Düşününüz.
Cevap: En mutlu olduğum yer ormanlar ve yeşil alanlar. Çünkü ormanlar, sessizlik, yeşil alanlar bana huzur verir.
b. En mutlu olduğunuz yeri ve orada mutlu olmanızın nedenlerini aşağıdaki yönergeler doğrultusunda anlatınız.
Cevap:
Ormanlar, ormanın yaydığı temiz hava, sessizlik, kuş cıvıltıları benim için huzuru simgelemektedir. Yorgun hissettiğimde, zihnimi dinlendirmek istediğimde, bütün kötü enerjimi boşaltmak istediğimde ormana gider yürüyüş yapar, çıplak ayakla toprağa basar ve enerji depolarım. Bilimsel olarak toprağa basmak iyi enerjiler depolamamızı sağladığı açıklanmıştır. Bu nedenle sizleri de ormanlarda enerji depolamaya davet ediyorum.
c. Arkadaşlarınızdan birinin konuşmasını aşağıdaki “Akran Değerlendirme Ölçeği”nde verilen ölçütlere göre değerlendiriniz.
Cevap:
Uzun süredir ülkemizden ayrı kalmış, Türkiye’ye özlem duyan bir çocuk olduğunuzu düşünün. Duygularınızı ifade eden bir konuşma yapınız.
Cevap:
Canım ülkemi ve seni çok özledim. Seninle tekrar cennet ülkemin parklarında ve tarihi yerlerinde gezmeyi anılar biriktirmeyi dört gözle bekliyorum. Gelmiş olduğumuz bu kısa süreli ziyaret çok uzun sürdü. Göndermiş olduğun resimler biraz da olsa özlemimi dindirdi. Attığın fotoğrafları beraber çekmek dileğiyle..
a. Benzetme, kişileştirme ve konuşturma sanatlarına yönelik aşağıda verilen yönergeleri uygulayınız.
Cevap:
b. Karekodu okutarak metni dikkatlice dinleyiniz. Metni dinlerken söz sanatlarından benzetme, kişileştirme ve konuşturmanın geçtiği cümleleri belirleyerek aşağıdaki alanlara yazınız.
Kişileştirme: Dağlar, sanki yüzyıllardır süregelen bir hikayenin anlatıcısı gibi gururla, onurla, mutlulukla dimdik durur ovaların baş ucunda.
Konuşturma: Ovalar, bereketin simgesi olarak seslenir dağlara: “Berket benim!” diye.
Benzetme: Anadolu toprağı, bereket ve zenginlikle işlenmiş bir tablo gibi göz kamaştırır.
Bu topraklarda yaşayan bin yıllık bir çınar ağacı olduğunuzu hayal edin. Vatan toprağı üzerinde yaşanan her olaya şahit oldunuz. Söz sanatlarından ve temada öğrendiğiniz söz varlıklarından yararlanarak çınar ağacının bu konuyla ilgili duygularını aşağıdaki cümleden hareketle defterinize yazınız.
Cevap:
Merhaba arkadaşlar, ben Bursa’da bin yıldır yaşayan bir çınarım. Binlerce yıldır bir çok imparatorluğa, savaşlara, ölümlere, İstanbul’un fethine, ölümlere ve doğumlara şahit oldum. Gördüklerim kimi zaman üzse de kimi zaman beni duygulandırdı. Beni en şanslı hissettiren Türkiye gibi kutsal bir topraklarda yaşamak ve Mustafa Kemal’in kahramanlıklarına şahitlik etmektir.
a. Metinden hareketle Alper Gezeravcı’ya ait tanıtım kartını doldurunuz.
Cevap:
b. Okuduğunuz Türkiye şiirinin şairi ile Alper Gezeravcı’nın ortak özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: İkisi de alanlarında başarılı, ülkelerini seven, ülkesi için hizmet veren başarılı kişilerdir.
c. Belirlediğiniz özelliklerden hareketle Atatürk’ün “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.” sözünü açıklayan bir metni defterinize yazınız.
Cevap: Babam Necati başarılı ve hayatı boyunca Atatürk’ü örnek almış bir doktordur. Çocukluğumdan beri Atatürk’ün, “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.” sözünü kendine ders edindiğini, hayatını ona göre şekillendirdiğini anlatarak bizleri yetiştirdi. Babamın ulu önder Atatürk’e olan bu hayranlığı ve örnek alışı beni de derinden etkilemişti. Şimdi bende babam gibi başarılı ve Atatürk’ün izinden giden bir doktorum. Çocuklarımı bu yolda yetiştirip Atatürk’ü örnek aldıracak ve vatanımız için çalışmanın önemini anlatacağım.
“Bir musibet bin nasihatten iyidir.” ve “Öfkeyle kalkan zararla oturur.” atasözlerinin anlamlarını araştırınız.
Bir musibet bin nasihatten iyidir: Yaşanılan kötü olayların, konuşmaktan daha ders verici olduğu.
Öfkeyle kalkan zararla oturur: Düşünmeden ve öfkeyle hareket etmek sonucunda kötü olaylara sebep verebilir.
Türkiye Metni Cevapları Sayfa 160-161-162-163-164
Ülkemizi ağaçlandırmalıyız. Ağaçlandırırsak daha temiz bir nefes alacağız. Daha temiz bir nefes daha yaşanabilir bir Türkiye olur. Ülkemizin geleceği ve sağlığı için ağaçlandırma yapmalıyız.