6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 65-66-68-69-70-71. Cevapları EVOS Yayıncılık
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 65-66-68-69-70-71. Cevapları EVOS Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 65-66-67-68-69-70-71 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Türkler ve İslamiyet Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 65-66-68-69-70-71. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
Türkler ve İslamiyet Cevapları
İçindekiler
2. ÜNİTE Orta Asya’dan Anadolu’ya: 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 65-66-67-68-69-70-71. Sayfa EVOS Yayıncılık
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları EVOS Yayıncılık
TÜRKLER VE İSLAMİYET
Aşağıdaki metni okuyunuz ve Gök Tanrı inancı ile İslamiyet arasındaki benzerlikleri söyleyiniz.
Cevap: Tek tanrı inancı hakimdir. Tek tanrı, her şeyin yaratıcısıdır. Ahiret inancı vardır ve insanların dünyada yaptıklarının ahirette hesaba çekileceğine inanılır.
Fotoğrafta yer alan eser, hangi özellikleriyle Türklerin çadırlarına benzemektedir?
Cevap: Eserin kubbe şeklindeki çatı tasarımı Türklerin çadırlarına benzemektedir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları EVOS Yayıncılık
Türklerin hangi özellikleri Abbasi Devleti içinde etkin olmalarını sağlamıştır?
Cevap: Türklerin savaşçı ve liderlik özellikleri, Abbasi Devleti içerisinde etkin kalmalarını sağlamıştır.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 68 Cevapları EVOS Yayıncılık
Hangi Türk-İslam devletinin fetihleri Türkiye tarihi açısından daha önemlidir? Neden?
Cevap: Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin Türkiye tarihi açısından önemi büyüktür çünkü bu devletler Anadolu topraklarında Türklüğü hakim kılmış böylece günümüz Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atmışlardır.
İslamiyet’in kabulü sonrasında Türk devletlerinde İslam öncesindeki bazı özelliklerin devam etmesinin sebepleri neler olabilir? Tartışınız.
Cevap: Türklerin İslam öncesi yaşam tarzlarının İslamiyet ile çakışmaması, bu özellikleri yaşamalarında bir engel olmaması onların yaşantısını sürdürmesini sağlamış olabilir.
Etkinlik Zamanı
İlk Türk-İslam devletleri ile ilk Türk devletlerinin siyasal özellikleri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları tabloya yazınız.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları EVOS Yayıncılık
Çevrenizde bulunan tarihî eserlere örnek veriniz.
Cevap: Galata Kulesi, Kız Kulesi, İstanbul Surları, Yerebatan Sarnacı, Sultan Ahmet Camii, Süleymaniye Camii
Türkler; kervansaray, türbe, kale, mescit ve köprü türü eserlerden hangilerini İslamiyet’i kabullerinden sonra inşa etmeye başlamışlardır? Neden?
Cevap: Türkler İslamiyeti kabul etmelerinden sonra türbe ve mescit gibi yapılar inşa etmişlerdir çünkü bu yapılar İslam diniyle alakalı yapılardır.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları EVOS Yayıncılık
Etkinlik Zamanı
Kutadgu Bilig ve Siyasetname’den alınan metinleri okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
1. Hükümdarın görevleri nelerdir?
Cevap: Hükümdar halkına düzgün edecek görevlileri atamalı ve halkın refahını arttırmalıdır. Hükümdar, halkını dinleyerek sorunlarını dinlemeli ve onlara adaletle hükmetmelidir.
2. Bu görevler günümüz devlet başkanlarının görevleriyle benzer midir? Neden?
Cevap: Bu görevleri günümüzde devlet başkanlarının çeşitli konularla alakalı bakan atamalarıyla benzerdir. Çünkü devlet başkanı her işe tek başına yetişemeyeceği için her konuyla özel olarak ilgilenen özel bakanlıklar aynı işi görmektedir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları EVOS Yayıncılık
Etkinlik Zamanı
Tabloya Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda meydana gelen değişimlere örnekler yazınız.
Etkinlik Zamanı
Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
1. Türk-İslam devletlerindeki hükümdarların görevleri ile ilk Türk devletlerindeki hükümdarların görevleri arasındaki benzerlikler nelerdir?
Cevap: Türk devletlerinde halkın koruma görevi Göktanrı tarafından kut ailesine verilmiştir, İslam devletinde ise Allah tarafından hükümdara sorumluluk verilmiştir. Her iki devlet yöneticisi de halkını gözetmeli ve onun refahını arttırmalıdır.
2. Türk-İslam devletlerindeki sosyal hayat ile ilk Türk devletlerindeki sosyal hayat arasındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir?
Cevap: Konargöçer yaşam azalmış, yerleşik hayata geçiş başlamıştır. Her iki inançta da halka hizmet edilmesi için çeşitli yapılar inşa edilirdi. Farklı olarak türbe ve mescit inşası İslam devletleriyle gelmiştir.
3. Metinden hareketle Selçukluların kültürel hayatlarıyla ilgili neler söylenebilir?
Cevap: Selçuklu Devleti, nüfusunun büyük kısmını hakimiyeti altında bulunan beyliklerden oluşturmaktaydı. Bu beylikler konargöçer yaşam tarzıyla yaşamaktaydı; yerleşik hayatta bulunan devlete bağlı halk ise tarım ile uğraşır, esnaflarla alışveriş yapardı. Kültürel olarak günümüze kadar ulaşan çinicilik ve bakırcılık gibi pek çok faaliyetlerde bulunmuşlardır.
Sonraki Ödevler:
- 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 72-73-74-75-76-77. Cevapları EVOS Yayıncılık
- 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 78-79-80-81-82. Cevapları EVOS Yayıncılık
- 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 83-86-87. Cevapları EVOS Yayıncılık
- 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 88-89-90-91-92-93. Cevapları EVOS Yayıncılık