Son Düzenleme: 16 Aralık 2024 - Yazar: Demir
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 78-79-80-81-82. Cevapları EVOS Yayıncılık
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 78-79-80-81-82. Cevapları EVOS Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 78-79-80-81-82 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Türkler Anadolu’da Cevapları- 2” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 78-79-80-81-82. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
Türkler Anadolu’da Cevapları- 2
İçindekiler
2. ÜNİTE Orta Asya’dan Anadolu’ya: 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 78-79-80-81-82. Sayfa EVOS Yayıncılık
Türkler Anadolu’da Cevapları- 1 Sayfa 72-73-74-75-76-77
Türkler Anadolu’da Cevapları- 2 Sayfa 78-79-80-81-82
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 78 Cevapları EVOS Yayıncılık
Etkinlik Zamanı
A. Türkiye Selçuklu Devleti Dönemi’ne ait aşağıda yer alan eserleri 69. sayfada verilen Büyük Selçuklu Devleti eserleriyle karşılaştırınız. Bu eserlerin benzerliklerini ve farklılıklarını yazınız.
Benzerlikler: Çatılarında kubbe tasarımları gözlemlenmektedir. Her iki medeniyetin yapıları da taştan yapılmaktadır ve çini işlemeleri ön plandadır.
Farklılıklar: Çini işlemeleri her iki medeniyette olsa dahi renkler farklıdır. Anadolu Selçuklu Devleti’nin mimarisi daha ön plana çıkan, daha renkli tasarımlara sahiptir.
B. Medreseler ve darüşşifalar ne amaçla yapılmıştır? Geçmişte bu yapılarda halka sunulan hizmetler, günümüzde hangi yapılarda verilmektedir? Aşağıya yazınız.
Cevap: Medrese ve darüşşifalar ücretsiz bir şekilde halka ve ihtiyaç sahiplerine hizmet verilmesi için inşa edilmiştir. Günümüzde bu hizmetleri bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşları yapmaktadır.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları EVOS Yayıncılık
Türkiye Selçuklu Devleti Dönemi’ndeki kültürel faaliyetlerin Türklerin Anadolu’yu yurt edinme sürecine katkılarını tartışınız.
Cevap: Gerek edebi gerek mimari açıdan Türkiye Selçuklu Devleti’nin Anadolu topraklarında yapmış olduğu faaliyetler bu toprakların doğrudan Türkleşmesini sağlamıştır çünkü yapılan bu faaliyetler bu topraklardaki kültürün artık Türk kültürü olarak değişmesine neden olmuştur.
Etkinlik Zamanı
Türkiye Selçuklu Devleti Dönemi’nde Anadolu’yu ziyaret eden Marco Polo’nun (Marko Polo) seyahatnamesinden alınmış metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
1. Anadolu’da halkın başlıca ekonomik faaliyetleri nelerdir?
Cevap: Anadolu halkı hayvancılık, tarım faaliyetleri, zanaat ve ticaret gibi başlıca ekonomik faaliyetler yürütmektedir.
2. Hangi sanatlar Marco Polo’nun ilgisini çekmiştir?
Cevap: Halı dokuması ve kitap ciltleme sanatı Marco Polo’nun oldukça ilgisini çekmiştir.
3. Türklerin konargöçer yaşamı sürdürdüğü söylenebilir mi? Neden?
Cevap: Türklerin oldukça büyük bir kısmı yerleşik hayata geçtiği için tam olarak konargöçer yaşamı sürdürdüğü söylenemez.
Yukarıdaki şiirde anlamını bilmediğiniz bir kelime var mı? Şair, hangi değerlerin önemini vurgulamaktadır?
Cevap: Şiirde anlamını bilmediğim hiç bir kelime yok. Yunus Emre bu şiirde dürüstlüğün, doğruluğun ve erdemli bir hayatın öneminden bahsetmiştir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları EVOS Yayıncılık
Etkinlik Zamanı
79. sayfada isimleri yer alan Türklerin Anadolu’yu yurt edinme sürecine katkı yapmış şahsiyetlerden birinin hayatını araştırarak aşağıdaki şemayı doldurunuz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları EVOS Yayıncılık
Çevrenizde Türk beyliklerine ve devletlerine ait hangi eserler bulunmaktadır? Bu eserlerin hangi beyliklere ve devletlere ait olduğunu söyleyiniz.
Cevap: Bulunduğum şehirde çok fazla eski Türk beyliklerinden kalma yapı yok ancak sadece bir adet türbe var. Bu türbe, Selçuklu Dönemi’nden kalma bir şairin türbesidir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları EVOS Yayıncılık
Etkinlik Zamanı
İbni Battuta seyahatnamesinden alınmış metni okuyarak soruları cevaplayınız.
1. Anadolu’daki ekonomik ve kültürel faaliyetler nelerdir?
Cevap: Anadolu topraklarında her insanın çalışması için çok çaba sarfedilmiştir. Öyle ki bekar ve başıboş insanların meslek sahibi olması için kurularak fütüvvet isimli cemiyetler vardır. Bu cemiyetler ekonominin kalkınmasına katkıda bulunan kurumlardan yalnızca biridir.
Bunun haricinde Anadolu’nun dört bir yanında çok çeşitli faaliyetler olduğu söylenebilir. Alanya’da odunculuk, Aksaray’da hayvancılık ve Erzincan’da halı dokuma gibi faaliyetler bulunur.
2. Anadolu’nun Türk yurdu olduğundan söz edilebilir mi? Neden?
Cevap: Anadolu’nun tam bir Türk yurdu olduğu söylenebilir çünkü Anadolu’nun dört bir yanında çok çeşitli Türk kültürel öğeleri bulunmaktadır. Öyle ki buradaki ekonomik faaliyetlerin tamamı artık Türkler tarafından yapılmaya başlanmıştır.
Etkinlik Zamanı
Anadolu’da kurulan Türk beyliklerinin ve devletlerinin Anadolu’nun Türkleşmesi için siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda neler yaptıklarını aşağıdaki tabloya yazınız.
Türkler Anadolu’da Cevapları- 1 Sayfa 72-73-74-75-76-77
Türkler Anadolu’da Cevapları- 2 Sayfa 78-79-80-81-82