7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 16-17-18-19-20. Cevapları Yıldırım Yayınları
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 16-17-18-19-20. Cevapları Yıldırım Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 16-17-18-19-20 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “İletişimin Günlük Yaşamdaki Yeri Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 16-17-18-19-20. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İletişimin Günlük Yaşamdaki Yeri Cevapları
İçindekiler
1. ÜNİTE Birey ,Toplum ve İletişim: 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 16-17-18-19-20. Sayfa Yıldırım Yayınları
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Yıldırım Yayınları
Bir arkadaşınız sizi kırdığında nasıl hissedersiniz ve ne yaparsınız? Bu durum arkadaşınızla olan iletişiminizi nasıl etkiler?
Cevap: Bir arkadaşım beni kırdığında kendim üzgün hissederim. ve ona beni üzdüğünü anlatmaya çalışırım. Bu durum arkadaşımla olan iletişime zarar verebilir.
Günlük yaşamınızda en çok hangi iletişim yolunu kullanıyorsunuz? Sözlü, yazılı ve sözsüz iletişim yollarını hangi ortamlarda kullanmayı tercih ediyorsunuz? Bununla ilgili örnek bir olay anlatınız.
Cevap: Günlük yaşamımda en çok sözlü iletişimi kuruyorum. Sözlü iletişimi ailem ve arkadaşlarımla kuruyorum. Öğretmenlerime olan sorularımı internet yoluyla yazılı bir şekilde gönderiyorum.
Etkinlik Zamanı
Aşağıdaki örnek olaylarda hangi iletişim yolunun kullanılması gerektiğini belirleyerek ilgili kutucukları işaretleyiniz.
1. Ali ve arkadaşları, okuldaki futbol topu sayısının yeterli olmadığını ve bu sorunun çözülmesini istediklerini okul yönetimine dilekçeyle bildirmek için hangi iletişim yolunu tercih etmelidir?
Cevap:
() Sözlü iletişim
() Sözsüz iletişim
(X) Yazılı iletişim
2. Merve ve kuzenleri, sessiz sinema oynamaktadır. Merve sıra kendisine geldiğinde filmi kuzenlerine anlatmak için hangi iletişim yolunu tercih etmelidir?
Cevap:
() Sözlü iletişim
(X) Sözsüz iletişim
() Yazılı iletişim
3. Ömer, sınıf arkadaşı Mehmet’le aralarındaki bir yanlış anlaşılmadan dolayı küçük bir sorun yaşamıştır. Ömer, bu sorunu çözmek için hangi iletişim yolunu tercih etmelidir?
Cevap:
(X) Sözlü iletişim
() Sözsüz iletişim
() Yazılı iletişim
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Yıldırım Yayınları
Yanlış anlama veya anlaşılmalar, etkili iletişimi olumsuz etkileyen unsurlardır. Bu konuyla ilgili aşağıdaki örnek olayı okuyunuz. Örnek olay ile ilgili soruları cevaplayınız.
Okulun ilk günü Mehmet ile sınıf öğretmeni Yasemin Hanım sınıfa girer. Yasemin Hanım, Mehmet’i diğer öğrencilerle tanıştırır ve Mehmet’in yarından itibaren bu sınıfa devam edeceğini belirtir. Aynı gün okuldan sonra Sıla, kitapçıda yeni sınıf arkadaşı Mehmet’le karşılaşır. Selam verip Mehmet’le konuşmak ister ama Mehmet, Sıla’ya selam vermeden kitapçıdan çıkar.
Sizce Mehmet, Sıla’ya neden selam vermemiş olabilir? Sıla, bu durumda ne hissetmiş olabilir?
Cevap: Mehmet, Sıla’nın ona selam verdiğini fark etmemiş olabilir. Bu durumda Sıla üzülmüş olabilir.
Mehmet ertesi gün okula gelir. Teneffüste bahçede oyun oynayan sınıf arkadaşlarını görür ama yanlarına gitmeye cesaret edemez. O sırada arkadaşlarının kendisi için “Çok havalı biri.”, “Gelsin, bizimle tanışsın.” dediklerini duyar.
Mehmet bu durumda ne hissetmiş olabilir? Arkadaşlarının ön yargılı davranışları nelerdir?
Cevap: Mehmet bu sözlere kırılmış olabilir. Arkadaşlarının ön yargılı davranışı Mehmet’in ne hissettiğini anlamaya çalışmadan onu yargılmalarıdır.
Zil çaldıktan sonra Mehmet sınıfına gider. Duyduklarına üzülmüştür. Biraz sonra sınıf arkadaşları Mehmet’in yanına gelir. “Hoş geldin.” diyerek onunla konuşmaya başlarlar. Diğer yandan Sıla, Mehmet’in kendini beğenmiş biri olduğunu düşünerek onunla konuşmak istemez. Mehmet, Sıla’nın bu tavrına biraz şaşırır.
Sıla niçin Mehmet’le konuşmak istememiş olabilir?
Cevap: Sıla, Mehmet onun selamını almadığı için konuşmak istememiş olabilir.
Mehmet, teneffüste Sıla’nın yanına gider. Ona kendisiyle neden konuşmadığını sorar. Sıla, Mehmet’e kitapçıda yaşadıkları olayı anlatır. Mehmet kitapçıda kendisini görmediğini belirtir. Aslında Mehmet, okulun ilk günü Sıla’yı yüzünü hatırlayacak kadar tanıyamamıştır. Bu olaydan sonra Sıla ve Mehmet birbirlerinden özür dileyip iki iyi arkadaş olurlar.
Yeni tanıştığınız biriyle nasıl selamlaşır ve iletişim kurarsınız? İletişim kurarken nelere dikkat edilmelidir?
Cevap: Kibar bir şekilde selam vererek, nasıl olduğunu sorarak iletişim kurarım. İletişim kurarken saygılı olmaya ve kibar olmaya dikkat ederim.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Yıldırım Yayınları
İletişimde yanlış anlamanın veya anlaşılmanın önlenmesi için nelere dikkat edilmelidir?
Cevap: İnsanların kırıldıkları şeyin üzerine düşüp kibar bir dille sebebini sorması gerekir.
Selin’le Ercan’ın tutum ve davranışlarını iletişim becerileri bakımından yorumlayınız. Siz Selin’in yerinde olsaydınız kardeşinizle sorununuzu nasıl çözerdiniz? Ercan’ın önerilerine nasıl karşılık verirdiniz? Cevaplarınızı söyleyiniz.
Cevap: Selin çok güzel tutum ve davranışlarla iletişim kurmaya çalışıyor. Ercan’ın verdiği fikirler ise yanlış. Ben Selin’in yerinde olsaydım kardeşimle etkin bir iletişim kurmaya çalışırdım. Ona özel eşyaları almanın yanlış olduğunu güzel ve tatlı bir dille anlatırdım.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları Yıldırım Yayınları
Etkinlik Zamanı
A. Aşağıdaki görselleri inceleyip hangi iletişim dilinin kullanıldığını söyleyiniz.
Cevap: Sözlü iletişim dili kullanılıyor.
B. Sizinle sen dili ile iletişim kurulduğunda kendinizi nasıl hissedersiniz? Açıklayınız.
Cevap: Kendimi kötü ve huzursuz hissederim.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları Yıldırım Yayınları
Sizce Görsel 1.1 ve Görsel 1.2’deki bireyler nasıl iletişim kurmaktadır? Yukarıda incelediğiniz duruma başka bir örnek veriniz.
Cevap: Sözlü iletişim kurulmaktadır. Birincisinde kaba bir iletişim varken diğerinde saygılı bir iletişim vardır.
Etkinlik Zamanı
Aşağıda iletişimle ilgili bazı tutum ve davranışlar verilmiştir. Bu tutum ve davranışları değerlendirerek ilgili kutucukları işaretleyiniz.
Cevap:
İletişim kurarken geliştirdiğiniz olumlu tutum ve davranışlara örnekler veriniz.
Cevap: İletişim kurarken empati yeteneğimi geliştirdim.
Sonraki Ödevler:
- 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 21-22-23-24-25. Cevapları Yıldırım Yayınları
- 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 26-28-30. Cevapları Yıldırım Yayınları
- 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 31-32-33-35. Cevapları Yıldırım Yayınları
- 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 36-37-38-39. Cevapları Yıldırım Yayınları