Son Düzenleme: 4 Ocak 2025 - Yazar: Sena

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 158-160-162-163. Cevapları MEB Yayınları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 158-160-162-163. Cevapları MEB Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 158-159-160-162-163 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Köçürme (Mangala) Metni Cevapları” sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 158-160-162-163. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.


Köçürme (Mangala) Metni Cevapları

5. Tema: Milli Kültürümüz 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 158-159-160-162-163. Cevapları MEB Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 158 Cevapları MEB Yayınları

1. Köçürme (mangala) oyununun nasıl oynandığını arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Mangala oyunu eski bir Türk oyunudur, çobanlar oynadığı için çoban oyunu olarak da bilinir. Bu oyun iki kişiyle oynanır ve oyunun oynanması için karşılıklı 6 kuyusu olan ve her kuyu grubunun sağında bulunan daha büyük ve genişçe kuyusu olan bir oyun platformuna ihtiyaç duyulur. Oyunda toplam 48 taş vardır ve küçük kuyuların tamamına 4’er tane konulur.

Her oyuncu kendi sırasındaki 6 kuyudan ve sağındaki büyük kuyudan sorumludur. Oyuncular, en fazla taşı kendi kuyusuna atmaya çalışarak oyunu kazanır. Bir kura yapılarak ilk başlayacak oyuncu seçilir. Daha sonra kendi kuyusundaki taşlardan alıp sağa doğru her kuyuya bir tane bırakacak şekilde taşları dağıtmalıdır. Elindeki son taşı bıraktığı kuyu oyuncunun kuyusu ise ve kuyudaki taş sayısı çift ise kuyudaki tüm taşları kendi kuyusuna atar. Böylece oyun devam eder ve en çok taşı toplayan kazanır.


2. Oynamayı bildiğiniz zekâ oyunları nelerdir? Anlatınız.
Cevap: Oynamayı bildiğim zeka oyunları satranç, yapboz ve sudokudur.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları MEB Yayınları

1.Etkinlik

A) Okuduğunuz metinde geçen, anlamını bilmediğiniz kelime veya kelime gruplarını belirleyiniz. Bunların anlamlarını tahmin ederek aşağıya yazınız.
Cevap:

Kelime veya Kelime Grubu: Varsayım
Tahminim: Olasılık.

Kelime veya Kelime Grubu: Temkin
Tahminim: Tedbir.

Kelime veya Kelime Grubu: Strateji
Tahminim: Yöntem.

Kelime veya Kelime Grubu: Nitelenen
Tahminim: Vasıflandırılan.


2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Köçürmenin dünyaya yayılışı ne zaman ve nasıl olmuştur? Açıklayınız.
Cevap: Köçürmenin dünyaya yayılışı 17. yüzyılda Türklerden Araplara ve dünyanın geri kalanına yayılmıştır.


2. Köçürme ve satrancın ortak özellikleri nelerdir? Örnekler veriniz.
Cevap: Köçürme ve satrancın ortak özellikleri evde oynanabilmesi, zeka gelişimini sağlaması, taktik oyunu olmaları, oyuna başlama şekilleri ve renkli taşlara sahip olmalarıdır.


3. Köçürmenin hangi özellikleri onun dama ve satranç gibi bir zekâ oyunu olduğunu göstermektedir? Açıklayınız.
Cevap: Köçürmenin matematik bilgisi gerektirmesi, rakibe göre hamle yapılması zeka oyunu olduğunu göstermektedir.


4. Metinde köçürmenin hangi önemli özelliklerine vurgu yapılmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Köçürmenin kavrama yeteneğini geliştirmesine, varsayımda bulunabilmesine, mantık ve karar verme duyuların gelişimine katkıda bulunduğu özelliklerine vurgu yapılmıştır.


5. Eğitimde oyunların kullanılması ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Eğitimde oyunları kullanılması daha kolay ve eğlenerek öğrenmeyi destekler.


6. Daha önce Türkçe derslerinde ya da diğer derslerde oyunla öğrendiğiniz bir bilgi var mı? Anlatınız.
Cevap: 2. Sınıftayken zıt kavramları öğretmek için öğretmenimin tahtaya zıt kavramlar yazmış ve birleştirmemizi istemişti. Zıt kelimelerin yanlarında birer kek yapıştırılmıştı. Doğru birleştiren keki alabiliyordu. Bu şekilde zıt kavramları hemen pekiştirmiştik.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 162 Cevapları MEB Yayınları

3.Etkinlik

B) Siz de oynamayı bildiğiniz geleneksel oyunlarımızdan birini arkadaşlarınıza tanıtınız. Sınıfta tanıtılan oyunlardan beğendiğiniz birini sınıfta ya da okul bahçesinde arkadaşlarınızla oynayınız.
Cevap:

Yakar Top Oyunu:

Bu oyun iki takım arasında oynanmaktadır. Oyunda gerekli olan tek malzeme toptur. Her takım en az iki kişiden oluşmaktadır. Sayışma ile ilk oynayacak takım belirlenir. Diğer takım ebe olur. Ebe olan takımın oyuncuları biri yukarı biri aşağı olacak şekilde karşılıklı geçerler. Ortada oynayan oyuncular top ile vurulmaya çalışılır. Top çarpan oyuncu yanar ve çıkar.


4.Etkinlik

B) Okuduğunuz hikâyeyi göz önünde bulundurarak anlamını bildiğiniz bir atasözünün hikâyesini kurgulayıp aşağıya yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.
Cevap:


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları MEB Yayınları

5. Etkinlik

Aşağıdaki ifadelerde boş bırakılan yerleri duygu ve düşüncelerinize uygun şekilde tamamlayınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları MEB Yayınları


6.Etkinlik

Aşağıya, tartışmacı anlatım biçimiyle “misafirperverlik” konulu bir paragraf yazınız. Yazınızda farklı yapıda fiiller kullanınız. Kullandığınız fiilleri yazı alanının altındaki kutulara yerleştiriniz.
Cevap: Misafirperverlik Türk milletine göre eve bereket getiren, örf ve adetlerimizde yerinin büyük olması ve dinen sevap olan bir değerdir. Daha çocukluktan misafirin önemi, yeri, davranış şekli öğretilir ve aile büyükleri tarafından örnek olunur. Ev sahipleri misafirlerini en iyi şartları sağlar, en iyi ikramlıklarda bulunur, nezaket ve memnuniyete büyük önem verirler. Gelecek nesiller de bu değer yavaş yavaş kayboluyor olsa da büyüklere bunları öğretmek ve kaybolmasına izin vermeme görevi düşmektedir.

Basit Fiiller:  Verir, sağlar.
Türemiş Fiiller: Misafirperverlik, kayboluyor.
Birleşik Fiiller: Misafirperverlik,


Gelecek Derse Hazırlık

Halk ozanlarımızdan biriyle ilgili araştırma yapınız.
Cevap: Aşık Veysel’in asıl adı Veysel Şatıroğlu’dur. Aşık Veysel 25 Ekim 1894 yılında dünyaya gelmiştir. Türk hak ozanı ve şairidir. Daha küçük yaşlardayken su çiçeği rahatsızlığı ile sağ gözünü, daha sonra bir kaza sonucu sol gözünü kaybetmiştir. Şiirlerinde sevgi, vatanseverlik, birlik ve beraberlik konularını işlemiştir.


Sonraki Ödevler:


Teşekkürler, yorumunuz gönderildi!

Sonraki ödevinizi bulmak için yukarıdaki aramayı kullanabilirsiniz.
Sizde Yorum Yazın