Kitap Cevapları BURADA
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 78-80-81-82-83. Cevapları MEB Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 78-79-80-81-82-83 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Biruni Metni Cevapları” Sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 78-80-81-82-83. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı arttırın.
3. Tema: Bilim Ve Teknoloji 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 78-79-80-81-82-83. Cevapları MEB Yayınları
1. Türklerin tarih boyunca bilime sağladığı katkılar ile ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Hulusi Behçet, Cahit Arf, Piri Reis, Ali Kuşçu, Oktay Sinanoğlu, Afet İnan ve Canan Dağdeviren gibi tarih boyunca birçok önemli işe imza atmış bilim insanlarımız bulunmaktadır. Bunların başında Ay’ın haritasını çizmek, güneş saatleri yapmak, çeşitli hastalıklar keşfetmek ve matematik alanında önemli çalışmalar yapmak gibi örnekler verilebilir.
2. Sizce tarihteki en çarpıcı buluş hangisidir? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Bana göre tarihteki en çarpıcı buluş telefonun icadıdır. Çünkü bu icat sayesinde uzakları yakın edebiliyor. Sevdiklerimize bir telefonla ulaşabiliyoruz.
Okuduğunuz metinden alınan bazı kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir.
Cevap:
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.
1. Biruni’nin sarayın ileri gelenleri tarafından fark edilmesini sağlayan özellikleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Yetenekli olması ve öğrenmeye meraklı olması gibi özelliklerinden dolayı fark edilmiştir.
2. Öğrendiklerini kendisinden sonra yaşayanlara aktarabilmek için Biruni ne yapmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Birçok dil öğrenerek öğrendiklerini kendinden sonra da yaşayacaklara aktarabilmek istemiştir.
3. Biruni, hangi olaydan sonra ünlü bir bilim insanı olmuştur? Anlatınız.
Cevap: Biruni, Sultan Mesut’un gözlerini iyileştirdikten sonra ünlü bir bilim insanı olmuştur.
4. X. yüzyıla neden “Biruni Çağı” denilmektedir? Örneklerle açıklayınız.
Cevap: Tıp, deniz ve uzay araştırmalarına olan katkıları, çıkardığı 180 tane kitaptan dolayı X. yüzyıla ”Biruni Çağı” denilmektedir.
5. Tıp ve bilim alanındaki başarılarından dolayı ödüllendirilen Biruni’nin bu ödülleri kabul etmemesini nasıl yorumluyorsunuz? Düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Çok takdir edilesi bir hareket, çünkü zenginliğin onu bilimden uzaklaştıracağını düşünmüş ve insanlığa katkı sağlamaya devam etmek istemiş.
6. Metinde geçen “Sorgulamak bilimin anahtarıdır.” cümlesinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Bilimi bulmak ve anlamanın kuralı sorgulamak ve merak etmektir, demek istediklerini düşünüyorum.
A) Aşağıdaki metinden hareketle bilim dallarıyla ilgili bir araştırma yapınız. Araştırmanızda farklı kaynaklardan bilgi edinerek bunları “Kaynakça” bölümünde belirtiniz. Araştırma sonuçlarınızı öğretmeninize yazılı şekilde sununuz.
Cevap: Bilim çok çeşitli dalları olan önceliği merak olan sonsuz bir girdap gibidir. İnsan yüzyıllardır keşfetme arzusu içerisindedir. Doğamızda bulunan merak bizi her zaman yeni şeyler öğrenmeye iter. Bilimin doğal bilimler, insani bilimler, sosyal bilimler ve formal bilimler gibi ana dalları bulunur. Tabii ki bunlar sadece üst dallarıdır. Bunlarla sınırlı olmayan bilim tıp, kimya, fizik, astronomi, matematik, geometri, biyoloji, sosyoloji, antropoloji, psikoloji gibi dallarda çalışmalar yapmaktadır.
B) “Bir bilim insanı olsaydınız hangi alanda, nasıl bir çalışma yapmak isterdiniz?” sorusundan hareketle defterinize açıklayıcı anlatım biçimini kullanacağınız bir metin yazınız.
Cevap: Ben bir bilim insanı olsaydım psikoloji alanında çalışmalar yapmak isterdim. Bütün canlıların psikolojisini, hareketlerine psikolojisinin ne kadar yansıdığını, temelinde ne yattığını araştırmak ve bulmak isterdim. İnsanın üzerindeki sosyal baskıların hayatını ne yönde etkilediğini ve bunun iyileştirilmesi hakkında bilimsel araştırmalar yapmak isterdim.
Aşağıdaki koşul ifadelerini sonuç ifadeleriyle örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:
A) Aşağıdaki dizelerden hareketle öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla defterinize bir konuşma metni yazınız.
Cevap: İlim insanın kendini tanımasıyla başlar. Kendini bilmeyen tutarsız bir insan ilim bilmeye çalışsa da her zaman tökezler. Ama kendini bilen insan ilmi nasıl öğreneceğini bildiği gibi nasıl öğreteceği ve nasıl yaşatacağını da çok iyi bilir.
B) Hazırladığınız konuşmayı bir grup sözcüsü belirleyerek arkadaşlarınıza sununuz. Konuşmanızda uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanınız.
A) Bir Türkçe öğretmeni; Ayla, Burcu, Cemil ve Davut adlı öğrencilerine aşağıdaki cümleleri vermiştir. Cümleleri inceleyiniz.
B) Bu bilgilere göre aşağıdaki kutulara gerekli cümle numaralarını ve kutuların altına hangi öğrenci tarafından doldurulduğunu örnekteki gibi yazınız.
Cevap:
Günümüzdeki teknolojik gelişmelerle ilgili bir haber metni araştırınız.
Cevap: Devir artık teknoloji devri oldu. Sizlerin de gördüğü gibi insanlar artık tek tuşla birden fazla kaynaktan çok etkili bilgilere ulaşabiliyor. Kilometrelerce uzaktaki insanlara bir telefonla ulaşılabiliyor. Şu an okuduğunuz haberi bile bir teknolojik aletle okuduğunuza eminim. Artık ev işleri, ulaşım gibi imkanlarla kolay bir hayat sürüyoruz. İnsanoğlu gelişmeye ve üretmeye devam ettikçe teknoloji bize daha çok kolaylık sağlar.