1.Ünite Kader İnancı: 8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 16-17-18-19. Cevapları Anka Yayınları
İnsanın iradesi dâhilinde olan ve olmayan hususlar nelerdir? Bu konudaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: İnsan iradesi olmadan acıkır, uyurken nefes alır, vücudundaki damarlardan kan akar ve organlarını çalıştırır. İnsan iradesi dahilinde olan şeyler kaslarımız yardımıyla yaptığımız el-kol ve bacak hareketleri örnek gösterilebilir. Yürümemiz, konuşmamız, bakmamız insan iradesi dahilindedir.
Verilen örnekleri dikkate alarak aşağıdaki şemayı doldurunuz.
Cevap:
De ki: Hak Rabb’inizdendir. Artık dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin…”
(Kehf suresi, 29. ayet.)
“Kim iyi bir iş yaparsa bu kendi lehinedir. Kim de kötülük yaparsa aleyhinedir. Rabb’in kullarına asla zulmedici değildir.”
(Fussilet suresi, 46. ayet.)
Yukarıdaki ayetlerde insanın kaderi ile ilgili hangi kavramlara vurgu yapılmaktadır? Bu ayetleri insanın özgürlüğü ve sorumluluğu açısından yorumlayınız.
Cevap: Yukarıdaki ayetlerde insanların kaderlerinde belli bir sınavı olduğunu, iyi işler yapıldığı zaman kaderinin iyi, kötü işlere bulaşıldığı zaman kaderinin kötü sonuçlar doğuracağı ifade edilir.
“… Bir toplum kendisinde bulunanı (iyi davranışları) değiştirmedikçe Allah, onlara verdiği bir nimeti değiştirmez…”
(Enfâl suresi, 53. ayet.)
“O, Güneş’i bir ışık (kaynağı), Ay’ı da (geceleyin) bir aydınlık (kaynağı) kılan, yılların sayısını ve hesabını bilmeniz için ona menziller (yörüngeler) takdir edendir. Allah, bunları (boş yere değil) ancak gerçek ile (hikmeti gereğince) yaratmıştır…”
(Yunus suresi, 5. ayet.)
“(Ey insanlar!) Biz sizi basit bir sudan yaratmadık mı? İşte o suyu belli bir süreye kadar sağlam bir yere yerleştirdik, sonra da ona ölçülü bir biçim verdik. Biz ne güzel biçim verenleriz!”
(Mürselât suresi, 20-23 ayetler.)
Yukarıdaki ayetlerde hangi yasalara vurgu yapılmaktadır? Bu ayetlerden çıkarılabilecek ilkeleri sınıfınızda değerlendiriniz.
Cevap: İnsanların sudan meydana geldiği, güneş sisteminin kusursuzluğundan ve toplumların ahlaki yapısına değinilmiştir. Toplumlar düzelmedikçe o toplumların nimetlerinin azalacağından bahsedilmiştir.
Tevekkül etmek bazen yanlış anlaşılabiliyor. Örneğin bir öğrenci sınava gireceği zaman hiç çalışmamışsa ve ben tevekküle ettim diyorsa boşa diyordur. Çünkü Tevekkül böyle bir şey değildir. Tevekkül etmek için senin iraden ile bir şey için elinden geleni yapmış olman gerek. Bir sınav için tevekkül ediyorsan o sınava çok iyi çalışmış olman gerekir. Sınava çok iyi çalıştıktan sonra Tevekkül ederseniz en hayırlı sonucu alırsınız.
Tevekkül inancından bahsederken ki cümleleriniz beni tevekkül inancına biraz daha bağladı. Fakat diğer sorulardaki cevaplarınızı bir iki cümleyle açmanızı isterdim.