Kitap Cevapları BURADA
8. Tema: Bilim ve Teknoloji: 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 266-267-268-269-270-271-272-273-274 Cevapları Ferman Yayınları
Robotlar hakkında neler biliyorsunuz? Robotlar ne amaçlarla kullanılmaktadır? Araştırınız. Elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Robotlar insanların hayatını kolaylaştırmak için üretilmişlerdir. Günümüzde her alanda kullanılmaktadır. Robotlar günümüzde binlerce fabrikada üretime yardımcı olarak faaliyet göstermektedir. Endüstriyel robotların en sık kullanıldığı sektörleri belirtmek gerekir ise; Otomotiv, beyaz eşya, kimya, cam, mobilya, gıda, elektronik, metal, seramik, kâğıt gibi birçok endüstriyel sektörde kullanıma uygundur.
Okuduğunuz metinden bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimelerin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap:
algılayıcı: Algılayan
Cümlem: Cisim algılayan bir robot süpürge aldık.
mekanik: Kuvvetlerin özdekler ve devinimler üzerine etkisini inceleyen fizik dalı.
Cümlem: Abim mekanik bölümünden mezun oldu.
enstitü: Dünyanın farklı bölgelerinde çok sayıda örneği olan kurumlara verilen isimdir
Cümlem: Mühendislik enstitüsü yeni yapılan binaların kontrolleri için çalışmalar yapıyorlar.
sınamak: İmtihan etmek
Cümlem: Yaşadıklarımızla sınandığımızı düşünüyorum artık.
koloni: Göçmen topluluğu ya da bu topluluğun yerleştiği yer.
Cümlem: Koloniler kendilerine yapılan kentlere yerleştiriliyorlar.
kızılötesi: Işık tayfında kırmızı alanın ötesindeki alanda yayılmış ısı ışınlarından oluşan, gözle görülmeyen ışınım
Cümlem: Kızılötesi termometreler sayesinde uzaktan ateş ölçülebiliyor.
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Günümüzde robotlar hangi işlerde kullanılmaktadır?
Cevap: Sanayide, tıp ve tarım gibi işlerde kullanılmaktadır.
2. Robotların eğlence dünyasındaki yeri nedir? Açıklayınız.
Cevap: Amatör robotlarla bir çok yarışmalar düzenlenmektedir. Robot yarışmalarından biri “RoboCup”. Bu yarışmada, robotlardan oluşan futbol takımları karşılaşmalar yapıyorlar.
3. Yapay zekâ nedir?
Cevap: Bir robotun düşünme gücü varsa ve dışarıdan karışılmadan, kendiliğinden hareket edebiliyorsa buna yapay zeka denir.
4. Nanorobotlar hangi amaçlarla geliştiriliyor?
Cevap: Öyle ki nanorobotların, makineleri, kumaşları, ozon tabakasını, hatta insan vücudunu bile onarmaları hedefleniyor.
5. Ülkemizde üretilen sürü robotların özellikleri nelerdir?
Cevap: Bir robot çevresindeki engelleri algılamak üzere programlanıyor. Sürü robotlar, hem bu engelleri hem de sürüdeki diğer bireyleri ayırt edebiliyorlar.
Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.
Cevap:
Metnin Konusu: Robotlar, hayatımızdaki yeri ve tarihi gelişimidir.
Metnin Ana Fikri: Robotlar gün geçtikçe daha çok gelişmekte ve hayatımızın hemen hemen her noktasına yerleşmektedir.
Metni tekrar okuyunuz. Okuduğunuz metni özetleyerek aşağıya yazınız. Özetinizi yazarken ana fikre bağlı kalarak ayrıntıya girmeden kendi cümlelerinizi kullanınız.
Cevap:
Robotlar gündelik yaşamımızda kullandığımız makinelerden farklıdır. Oynarlar, dans ederler, koşarlar, merdiven çıkar, top oynar ve el sallarlar. Robotların insanların tasarladığı elektronik bir beyni vardır. Elektronik beyni, gövdesi, kendisini ve çevresindekileri algılamaya yarayan algılayıcıları, sözünü ettiğimiz hareketleri yapmasını sağlayan ve vücudunun çeşitli bölümlerine yerleştirilmiş elektrik motorlarıyla bir makine. Bu makineyi elektrik, elektronik, bilgisayar ve makine mühendislerinden oluşan bir ekip tasarlamış. Robotlar, bize zor ya da tehlikeli gelen birçok işi yapabilirler. Okyanusların derinliklerine dalabilir, yüksek sıcaklıklarda çalışabilir, havanın olmadığı gezegenlerde dolaşabilir, yüzlerce kilogram yükü taşıyabilirler. Yalnızca zor ya da tehlikeli değil, yapımı incelik gerektiren işleri de başarıyla yerine getirirler. Robotlar, çoğunlukla sanayide kullanılıyorlar. Birçok fabrikada işleri robotlar yapıyor. Sanayi dışında tarım, tıp gibi alanlarda da robotların kullanıldığını görüyoruz. Robotları görmekten en çok zevk aldığımız alanlardan biriyse eğlence dünyası. Bu alanın gelişmesinde
amatör robotçuların payı büyük. Günümüzde birçok insan kendi robotunu yapabiliyor. ünümüzde birçok üniversite ve enstitüde robotlarla ilgili araştırmalar sürüyor. En ilgi gören araştırma konularından biri de “yapay zekâ”. Bir robotun düşünme gücü varsa ve dışarıdan karışılmadan, kendiliğinden hareket edebiliyorsa yapay zekâsı var demektir. Robot araştırmalarının yoğunlaştığı bir diğer alan da nanoteknoloji. Nanorobotlar da bu sözcüğün ifade ettiği kadar küçük boyutta oluyorlar. Bu robotlarla bazı zor işlerin yapılması planlanıyor. Ülkemizde de robot araştırmaları yapılıyor. Bunlardan biri hakkında bilgi almak üzere ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Kovan Araştırma Laboratuvarında çalışmalar yapılmaktadır. karıncalardan esinlenerek her işi yapabilen sürü robotlar geliştirmişlerdir. “Kurt” adında bir robotları var. Bu robotun altı tekerleği, iki kamerası ve üç boyutlu lazer tarayıcısı bulunuyor, kızılötesi algılayıcıları sayesinde engellerden kaçabiliyor.
Okuduğunuz metinde geçen geçiş ve bağlantı ifadelerinin yer aldığı örnek cümlelerden birkaçını aşağıya yazınız. Bu ifadelerinin hangi düşünce veya olaylar arasında bağlantı sağladığını açıklayınız.
Cevap:
Aşağıda bir robot süpürgeye ait kullanma kılavuzundan sayfalar verilmiştir. Kullanım kılavuzunda yer alan iş ve işlem basamaklarını inceleyiniz. Kullanma kılavuzunda belirtilen iş ve işlem basamakları hatalı ya da eksik uygulanırsa ne tür problemlerle karşılaşılabilir? Düşüncelerinizi defterinize yazınız.
Cevap: