Kitap Cevapları BURADA
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 146-147-148-149. Cevapları MEB Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 146-147-148-149 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Duygularımız- 2 Cevapları” Sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 146-147-148-149. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı arttırın.
3. Tema: Duygularımı Tanıyorum 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 146-147-148-149. Cevapları MEB Yayınları
Duygularımız Metni Cevapları – 1 Sayfa 138-139-140-141
Duygularımız Metni Cevapları – 2 Sayfa 142-143-144-145
a. Öfkelendiğiniz zaman vücudunuzda ne gibi değişimler gözlemliyorsunuz? Deneyimlerinizden hareketle açıklayınız.
Cevap: Öfkelendiğimde ellerim soğur, kalbim hızlı çarpar.
c. Dinlediğiniz metnin anahtar kelimelerini belirleyerek örnekteki gibi yazınız.
Cevap: öfke – üzüntü – mutluluk – neşe – şaşırma – merak – sakinleşmek – pişmanlık
ç. Belirlediğiniz anahtar kelimeleri, bu kelimelerin varsa eş veya zıt anlamlarını ve aşağıda verilen atasözlerini de kullanarak bir paragraf yazınız.
Cevap: Öfke, en tehlikeli ve kontrol edilmesi gereken bir duygudur. Öfkelenen bir birey önce sakinleşmeli sonra mantığının devreye girmesini beklemelidir. Çünkü öfke ile hareket etmek sonucunda zarardan başka bir şey getiremez. Öfkemizi dindirebilmek için elimizi yüzümüzü yıkayabilir, su içebilir, derin nefesler alabilir ya da mekan değiştirebiliriz. Sonucunun kötü olmaması için öfkeyle hareket etmemeliyiz.
d. Dinlediğiniz metinde duygularla ilgili verilen bilgileri aşağıdaki yönergeler doğrultusunda sınıflandırıp örnekteki gibi tabloya yazınız.
Olumlu duygular: neşe, mutluluk, sakinleşmek.
Olumsuz duygular: Öfke, korku, pişmanlık, üzüntü.
a. Dinlediğiniz “Biraz Duygularımızdan Bahsedelim mi?” metninden alınan cümleleri uygun olan düşünceyi geliştirme yolları ile eşleştiriniz.
Cevap:
b. Dinlediğiniz metinde geçen düşünceyi geliştirme yolları metne nasıl bir anlam katmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Metinde geçen düşünceyi geliştirme yolları metnin anlatımını destekleyerek anlamayı kolaylaştırmıştır.
c. İstediğiniz bir duyguyu ve aşağıda yer alan düşünceyi geliştirme yollarından en az ikisini seçerek tanıtıcı bir yazı yazınız.
Öfke, en tehlikeli ve kontrol edilmesi gereken bir duygudur. Öfkelenen bir birey önce sakinleşmeli sonra mantığının devreye girmesini beklemelidir. Çünkü öfke ile hareket etmek sonucunda zarardan başka bir şey getiremez. Öfkemizi dindirebilmek için elimizi yüzümüzü yıkayabilir, su içebilir, derin nefesler alabilir ya da mekan değiştirebiliriz. Sonucunun kötü olmaması için öfkeyle hareket etmemeliyiz.
a. Her duygu bir renkle simgelenseydi hangi renkle hangi duyguyu eşleştirirdiniz? Söyleyiniz.
Cevap:
Öfke→ Siyah
Korku→ Kırmızı
Mutluluk→ Turuncu
Üzüntü→ Gri
Şaşkınlık→ Sarı
b. Aşağıda verilen renklerle duyguları ilişkilendirerek yönergeler doğrultusunda bir hikâye yazınız.
Cevap: Meltem Hanım yeni bir eve taşınıyordu. Evinin duvarlarını onu mutlu, huzurlu hissettirecek bir renge boyamak için boya diyarına gider. Boya diyarında seçim yapmak için boyalardan fikir edinmek isterken söze kırmızı atlar:
Kırmızı: ”-Boya bakıyorsunuz sanırım hanımefendi. Bence en uygun boya rengi benim. Sana hissettireceğim duygular herkesin senden çekinmesini sağlar.” der. Meltem Hanım kırmızıyı nazikçe reddeder. Bu sefer Siyah gelir:
Siyah: ”- Bence en doğru renk benim. Bütün gün evde dizi izler ağlar peçete battaniye ile günü kapatırız.” der. Meltem Hanım siyahı da nazikçe reddeder ve söze mavi başlar:
Mavi: ”-Bence en doğru renk benim. Evde olan biten her şey şaşırtıcı gelir ve eğleniriz.” der. Meltem Hanım gülerek maviyi de reddeder. Bu sefer kendisi Yeşil rengi çağırır:
Yeşil: ”- Merhaba ben yeşil, mutluluğu temsil ediyorum. Beni seçersen evde her zaman mutlu, huzurlu hisseder keyif alırsın.” der. Meltem hanım duyduğu cevapla tatmin olur ve yeişili alarak gider.
c. Yazma sürecinizi tema sonundaki “Yazma Becerisi Öz Değerlendirme Ölçeği”ni kullanarak değerlendiriniz.
Merhamet, vefa, yardımseverlikle ilgili erişim olanaklarınızı da göz önünde bulundurarak gelecek derse kadar uygun kaynaklardan belgesel, kısa film, çizgi film vb. materyallere yönelik bir araştırma yapınız. Araştırmaya başlamadan önce hangi bilgi kaynaklarını ve materyalleri kullanabileceğinizi ve bunlara nasıl ulaşabileceğinizi belirleyiniz.
Cevap: Merhamet, vefa ve yardımseverlik sonradan öğrenilen ikinci duygular olarak ifade edilir. Bu duygular büyüdüğümüz aile, yetiştiğimiz çevreyle kazanılır. Bu duygu sadece insanlara özgü değildir. Hayvanlarda da merhamet duygusu vardır. Bu duyguları kazanan bireyler toplumdaki birlik ve beraberliği benimseyerek, sosyal ortama sahip olurlar. Bu nedenle bu duyguları hissetmeli, hissettirmeli ve kaybetmemeliyiz.
Duygularımız Metni Cevapları – 1 Sayfa 138-139-140-141
Duygularımız Metni Cevapları – 2 Sayfa 142-143-144-145
Nasıl olsa yüz yüze değil diyerek yalan söylememeliyiz mutlaka dürüst olmalıyız. Her ne olursa olsun karşımızdaki insanın düşünce ve duygularına saygı duymalıyız.