7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 204-207-208-209. Cevapları Özgün Yayıncılık
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 204-207-208-209. Cevapları Özgün Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 204-205-206-207-208-209 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “İkiz Kardeş: Müzik ve Şifa Metni Cevapları” sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 204-207-208-209. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İkiz Kardeş: Müzik ve Şifa Metni Cevapları
İçindekiler
7. Tema: Sağlık ve Spor 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 204-205-206-207-208-209. Cevapları Özgün Yayıncılık
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 204 Cevapları Özgün Yayıncılık
Hazırlık Çalışmaları
“Gelecek Derse Hazırlık” kapsamında derlediğiniz görselleri sınıfta birbirinize göstererek bu görsellerin, araştırdığınız terimlerden hangisini temsil ettiğini bulmaya çalışınız.
Müziğin bedeninize ve ruhunuza ne tür faydalar sağladığını arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Müzik hayal gücünü geliştirir, ruhsal sakinlik verir, odaklanmayı sağlar ve mutluluk hormonu salgılanmasını arttırır.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 207 Cevapları Özgün Yayıncılık
1. Etkinlik
Metinde geçen bazı kelime ve kelime gruplarının anlamları aşağıda verilmiştir. Bunların neler olduğunu bularak sarmal bulmacada ilgili sayı aralığına yerleştiriniz.
Cevap:
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 208 Cevapları Özgün Yayıncılık
2. Etkinlik
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Metinde sağlığın tanımı nasıl yapılmıştır?
Cevap: Sağlığın tanımı insanın psikolojik, biyolojik ve sosyal açıdan tam iyilik halinde olması şeklinde yapılmıştır.
2. Terapi kimlere, hangi amaçla yapılmaktadır?
Cevap: Terapi enfeksiyon hastalıklarına, kronik hastalıklarına, romatizmal hastalıklara yapılarak hastanın kendi işini görmesi ve hasta yakınının işini kolaylaştırmak içim yapılmaktadır.
3. Müzikoterapi nedir? Açıklayınız.
Cevap: Ruhsak hastalıkların müzik ile tedavisidir.
4. Ebubekir Razi melankolik kişilere hangi tavsiyede bulunmaktadır?
Cevap: Müzik öğrenmelerini, öğretmelerini ve güzel sesler dinlemelerini tavsiye etmiştir.
5. Edirne Şifahanesinde müzikle terapi yapan hekimlerin izledikleri yolun bilimsel kriterlere uygun olduğu söylenebilir mi? Gerekçesiyle açıklayınız.
Cevap: Edirne Şifahanesinde müzikle terapi yapan hekimlerin izledikleri yolun bilimsel kriterlere uygun olduğu söylenmez. Çünkü bilim mantıksal ilerlemektedir.
6. Dr. Clive Robbins müziğin hangi faydalarından bahsetmektedir?
Cevap: Dikkati topladığı, beden fonksiyonları düzenlediği ve aklı harekete geçirdiği gibi faydalardan bahsedilmektedir.
3. Etkinlik
Metinden yola çıkarak Türk İslam bilginlerinin ve Batılı bilim insanlarının müzikle terapi konusundaki bakış açılarına yönelik bir konuşma yapınız. Konuşmanızda metinden bulduğunuz örneklere yer verip bu örneklerden bir senteze ulaşmaya çalışınız.
Cevap: Türk-İslam bilginleri (Farabi, İbn Sina) müziği bir tedavi aracı olarak görmüş, farklı makamların farklı hastalıklara iyi geldiğini belirtmiştir. Batılı bilim insanları da müzikle terapinin fizyolojik ve psikolojik etkilerini bilimsel olarak araştırmış ve olumlu sonuçlar elde etmişler. Her iki yaklaşım da müziğin iyileştirici gücünü kabul etmiş, sadece farklı yöntemlerle ele almışlar. Bu da müzikle terapinin evrensel bir tedavi yöntemi olduğunu gösteriyor.
4. Etkinlik
a) Metinde geçen “nöromüzikoloji” ifadesinin anlamını tahmin ederek işaretleyiniz.
Cevap:
b) Günümüzde nöromüzikoloji alanında çalışmalar yapan bir kişi İslam bilginlerinin tavsiyelerini dikkate aldığında hangi makamlarla icra edilen müzikler üzerine bir inceleme yapmalıdır? Metinden hareketle cevaplayınız.
Cevap: Rast makamı, Isfahan makamı ve Hüseyni makamında inceleme yapabilir.
c) Öğretmeninizin sorduğu birkaç soruyu heyecanlandığı için yanıtlayamayan bir arkadaşınıza hangi makamlarda müzikleri dinlemeyi önerirsiniz? Metinde yer alan Farabi tasnifine göre cevaplayınız.
Cevap: Hüseyni makamı, Sabah makamı ve Isfahan makamlarında müzikler dinlemesini öneririm.
ç) Metinde geçen “Düzenli ve ölçülü seslerden oluşan ve ses şiddet sınırını aşmayan müzik türleri beyni olumlu etkiliyor.” cümlesinden ne anlaşılmaktadır? Yazınız.
Cevap: Bu cümleden kelimeleri açık, hızı normal ve ses seviyesinin orta olan müziklerin olumlu etkilere sahip oldukları anlaşılmaktadır.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 209 Cevapları Özgün Yayıncılık
5. Etkinlik
Aşağıdaki cümlelerde yer alan anlatım bozukluklarının sebebini bulup cümlelerin başındaki harfleri örnekteki gibi uygun kutucuğa yerleştiriniz.
Cevap:
Gelecek Derse Hazırlık
Defterinizde boş bir sayfanın ortasına “engel-zorluk-hayal” kelimelerini yazınız. Bu kelimelerin sizde uyandırdıklarından yola çıkarak bir zihin haritası oluşturunuz.
Cevap:
Engel:
- Bariyer
- Bedensel rahatsızlık
- Uzuv kaybı
- Görme kaybı
Zorluk:
- Problem
- Zor durum
- Kaldırılamayan ağırlık
- Yetersizlik
Hayal:
- Gelecek
- Dünyayı gezmek
- Öğretmen olmak
- Futbolcu olmak