3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 37-38-39-40-41-42. Cevapları SDR Dikey Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 37-38-39-40-41-42 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Duyu Organları ve Görevleri Cevapları” sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 37-38-39-40-41-42. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
1. Ünite: Beş Duyumuz 3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 37-38-39-40-41-42.. Cevapları SDR Dikey Yayıncılık
Çimlere uzanıp etrafı seyreden Kaan bu sırada en çok hangi duyu organını kullanmış olabilir?
Cevap: Çimlere uzanıp etrafı seyreden Kaan göz ve deri organını kullanmıştır.
Vücudumuz, çevremizde olup biten bu ve benzeri olaylardan nasıl haberdar olur? Aşağıdaki resimleri inceleyelim. Bu resimlerde gösterilen olaylardan nasıl haberdar olduğumuzu düşünelim.
Cevap: Vücudumuz bu olaylardan duyu organlarımız sayesinde haberdar olur. Bakarak, dokunarak, koklayıp, dinleyerek ve tadarak haberdar oluruz.
Acaba ebe olan arkadaşımız, etrafta rahatça hareket edebilir mi? Diğer arkadaşlarımızı gözleri açıkken mi yoksa bağlıyken mi daha rahat yakalar?
Cevap: Ebe olan arkadaşım gözleri kapalı olduğu için rahatça hareket edemez. Eğer gözleri açık olursa diğer arkadaşlarını daha kolay şekilde yakalar.
Bir dakika boyunca çevremizdeki sesleri dinleyelim. Yoldan geçen arabaların korna sesleri, miyavlayan bir kedinin sesi, babasını çağıran bir çocuğun sesi bunlardan bazılarıdır. Bu sesleri hangi duyu organımızla algılarız?
Cevap: Bu sesleri işitme organımız olan kulak sayesinde algılarız.
Acaba Tarık, görüntüsü birbirine çok benzeyen tuz ve şekeri nasıl ayırt edebilirdi?
Cevap: Tarık, görüntüsü birbirine çok benzeyen tuz ve şekeri tadına bakarak ayırt edebilir.
O çocuk, beni görmediği ve duymadığı hâlde vücuduna konduğumu nasıl fark etti?
Cevap: Deri duyu organı sayesinde vücuduna konduğunu hissetmiştir.
Duyu organları arasında ilişki var mıdır? Bu sorunun yanıtını bulmak için aşağıdaki etkinliği yapalım.
Cevap: Evet vardır.
1. Arkadaşımız, eline verdiğimiz cisimlerin ne olduğunu doğru tahmin edebildi mi?
Cevap: Evet arkadaşımız eline verdiğimiz cisimlerin ne olduğunu doğru tahmin etti.
2. Arkadaşımızın gözü bağlı olmasaydı cisimlerin ne olduğunu hemen söyleyebilir miydi? Neden? Arkadaşlarımızla tartışalım.
Cevap: Gözü bağlı olmasaydı cisimlerin ne olduğunu daha hızlı söylerdi. Çünkü görme duyu organı olan gözle dokunmadan hızlıca algılardı.
Beş duyu organımız bulunmaktadır. Bunlar, gözler, kulaklar, dil, burun ve deridir. Çevredeki olaylara karşı tepki göstermemize onları fark etmemize yaramaktadırlar. Gözler etraftaki olayları görmemize yarar, kulaklar sesleri duymamıza yarar, dilimiz tat almaya, burnumuz koku almaya ve derimiz ile dokunarak algılamamıza yaramaktadırlar.