6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 48-50-51-52-53-55-56-57. Cevapları EVOS Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 48-49-50-51-52-53-54-55-56-57 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Orta Asya’da Kurulan İlk Türk Devletleri Cevapları-2” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 48-50-51-52-53-55-56-57. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
2. ÜNİTE Orta Asya’dan Anadolu’ya: 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 48-49-50-51-52-53-54-55-56-57. Sayfa EVOS Yayıncılık
Orta Asya’da Kurulan İlk Türk Devletleri Cevapları- 1 Sayfa 40-41-42-43-44-45-46-47
Orta Asya’da Kurulan İlk Türk Devletleri Cevapları- 2 Sayfa 48-49-50-51-52-53-54-55-56-57
Orhun Kitabeleri’nden alınmış metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
1. Kağanın görevleri nelerdir?
Cevap: Kağan orduyu yönetir ve kendi halkının refahını arttırır.
2. Türk devletlerinin yıkılmasının sebepleri nelerdir?
Cevap: Türk devletleri, düşmanlarının tatlı sözüne aldanmıştır. Bolluğu görünce savaşmayı bırakmaları onların yıkılmalarına neden olmuştur.
3. Türk milletine verilen öğüt nedir?
Cevap: Gösterişe ve tatlı söze aldanılmamalı, tokluğun önemi bilinmeli ve kağanın sözüne her zaman uyulmalıdır.
4. Göktürk Devleti’nin siyasal özellikleri nelerdir?
Cevap: Göktürk Devleti, sınırları altındaki boyları kendi çatısı altında toplayan merkezi bir yönetim sistemine sahiptir. Başında kağan bulunur. Göktürk Devleti’nin askeri yapısı çok güçlüdür.
Yukarıdaki eserler Göktürklerin ekonomik ve kültürel özellikleriyle ilgili hangi bilgileri vermektedir?
Cevap: Göktürklerin altın işlemeciliğine ve heykel yapılarına bakarak sanatsal faaliyetlerde bulunduğu söylenebilir. Ayrıca altını sanatsal olarak kullanmaları ekonomik anlamda iyi olduklarını gösterir.
İlk Türk devletlerinde devlet yönetiminin demokratik bir nitelik taşıdığı söylenebilir mi? Tartışınız.
Cevap: Türk Devletleri’nde kağan, kurultay ile beraber karar aldığından dolayı kısmen de olsa demokratik bir niteliği bulunur.
Aşağıdaki eserler Orta Asya’nın hangi kaynaklara sahip olduğunu göstermektedir?
Cevap: Orta Asya’da metal, altın, çelik, ahşap ve keçe gibi çok çeşitli kaynaklar bulunmaktadır.
Ergenekon Destanı’nda Göktürklerin ekonomik faaliyetlerinden hangilerine değinilmiştir?
Cevap: Ergenekon Destanı’nda Göktürklerin demircilik faaliyetlerine değinilmiştir. Ayrıca kömürcülük, odunculuk gibi farklı faaliyetlerde bulunmaktadır.
Asya Hun ve Göktürk devletleri döneminde yaşadığınızı düşünerek aşağıdaki soruların cevaplarını boşluklara yazınız.
1. Günlük yaşamınız nasıldır?
Cevap: Sabahın erken saatlerinde uyanılır, kahvaltı için hazırlıklar yapılır. Çadır içerisindeki yataklar toplanarak temiz bir sofra hazırlanması için aileme yardım ederim. Yemek sonrası çadır temizlenir ve dışarıdaki işler yapılır. Aileme yardım ettikten sonra arkadaşlarımla diğer çadırların arasındaki boş arazide oyunlar oynar ve hava tam kararmadan tekrar çadırların oraya döner, çadırımıza girerdik. Akşam çadırın ortasındaki ocağı yakarak ailemle vakit geçirirdim.
2. Çevrenizde hangi ekonomik faaliyetler yapılmaktadır?
Cevap: Çevremde demircilik, halı işlemeciliği, odunculuk, kömürcülük ve hayvancılık faaliyetleri yapılır.
3. Ulaşımınızı hangi araçlarla sağlıyorsunuz?
Cevap: Ulaşım genelde yürüyerek, atlarla veya at arabalarıyla sağlanır.
4. Başlıca yiyecek ve içecekleriniz nelerdir?
Cevap: Çoğunlukla hayvansal ürünler, meyve ve sebzelerle beslenilir. Bunlar et, süt, yumurta, peynir, ayran, hoşaf, şerbet ve pastırma bunlara örnektir.
5. Evinizin özellikleri nelerdir?
Cevap: Evimiz tek kapılıdır ve keçeden yapılma bir çadıra sahiptir. Kışın evimiz sıcak, yazın serindir. Çadırın tam ortasında bir ocak ve ocaktan çıkan dumanın çıkacağı ufak bir delik vardır. Herkes yer yatağında yatmaktadır.
6. Hangi bayramları kutluyor ve bu bayramlarda ne tür kutlamalar yapıyorsunuz?
Cevap: Nevruz Bayramı’nı ve Ergenekon’dan çıkışımızı kutlardım. Bu bayramlarda obanın ortasında büyük bir tören alanı hazırlar, oyunlar oynar ve ziyafetler verirdik.
7. Devletimizin komşu devletlerle ilişkileri nasıldır?
Cevap: Devletimiz, kendi halkının refahını arttırmak için çalışmaktadır. Bu nedenle refahını tehdit eden diğer devletlerle savaşır, kendisiyle ticaret yapmak isteyen devletlerle huzur içinde yaşardı.
Uygurlar’ın yerleşik yaşama geçmesi yaşamlarını siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel bakımlardan nasıl değiştirmiştir? Tartışınız.
Cevap: Uygurlar, konargöçer yaşamı terk ederek ekonomik faaliyetlerinin bir kısmı olan hayvancılık zayıflamıştır. Tarımsal faaliyetlere başlamışlardır. Çadırlar yerine taştan yapılar içerisinde yaşamaya başlamışlardır.
Asya Hun, Göktürk ve Uygurların siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerini karşılaştırarak benzerliklerini, farklılıklarını balık kılçığı diyagramı üzerine yazınız.
Benzerlikler
Siyasal: Ülkeyi yöneten kişi kağandır ve kurultaya bağlıdır.
Ekonomik: Demircilik, ticaret ve hayvancılık.
Kültürel: Türk töresi kanun yerine geçerlidir. Devletler için destanlar ve hikayeler yazılmıştır.
Farklılıklar
Siyasal: Savaş yasak olduğu için barışçıl politika izlemiştir.
Ekonomik: Tarım, mimarlık ve sanat faaliyetleri.
Kültürel: Göktengri inancı terk edilmiş, maniheizm kabul edilmiştir. Çadırlar yerine taştan yapılarda yaşamışlardır.
Aşağıdaki tarih şeridine konu içinde tanıtılan Türk devletlerinin tarihlerindeki önemli olayları yazınız.
Cevap:
MÖ 220: Asya Hun Devleti’nin kurulması.
MÖ 46: Asya Hun ikiye bölündü.
375: Türklerin Avrupa yolculuğu Kavimler Göçü’ne neden oldu.
552: I. Göktürk Devleti kuruldu.
Aşağıdaki görselleri ve metinleri inceleyiniz. Verilenlerden hareketle ilk Türk devletlerinin coğrafi, siyasal, ekonomik ve kültürel özellikleri hakkında neler söylenebilir? Metinlerin altında verilen tabloyu doldurarak düşüncelerinizi belirtiniz.
Coğrafi Özellikler: Orta Asya verimsiz toprakları, kışın dondurucu soğukları ve yazın kavurucu sıcaklıklara sahiptir.
Siyasal Özellikler: Ülkeyi yöneten kişiye kağan veya hakan denir ve bir yöneticisi bulunur. Kağan’ın yanında Kurultay vardır ve kurultayın kararları önemlidir. Kurultaydaki kararlar, kağanın sözünün değerini arttırır.
Ekonomik Özellikler: En yoğun yapılan ekonomik faaliyet hayvancılık ve demirciliktir. Ayrıca halı dokuma, odunculuk ve kömürcülük gibi faaliyetlerde de bulunmuşlardır.
Kültürel Özellikler: Yazılı olmayan sözlü kurallardan oluşan töreye tabilerdir. Sosyal yaşamdan dini yaşama kadar tüm kurallar bu töre ile belirlenmiştir.
Orta Asya’da Kurulan İlk Türk Devletleri Cevapları- 1 Sayfa 40-41-42-43-44-45-46-47
Orta Asya’da Kurulan İlk Türk Devletleri Cevapları- 2 Sayfa 48-49-50-51-52-53-54-55-56-57
Çok güzel yapıyorsunuz ve bize yardım ediyorsunuz bizim sorularınızı helal edin hallediyorsunuz çok teşekkür ederim
Bence çok iyi bir ders çalışıyordunuz orada bizim sorularımızı yaptırıyorsunuz ama yanlış bir şey olmuş yani şimdi siz cevapları yazıyorsa o anda hiç kimse çalışamıyor ve notlar çok kötülüyor bence öyle bir şey yapalım çalıştırarak yani video çekerek
Bence siz iyi bir şey yapıyorsunuz ama bir şey var mesaj cevapları göstermiyor hemen cevaplar yazıp ödevlerimi yaptım bitirdim o anda içimde çalışmıyor ve ellerinize sağlık ve teşekkürler bence bir yöntem bulun mesela orada biterse çalıştıra filo göndererek veya bir de soru sorarak fantastik boşluk bırakırsınız biz de doldurun dersiniz size doldurup hocaya gidip gösteririz
Site çok güzel ellerinize sağlık
Ama ben bu ödevi ordan bakıp yazarken kopya çekmiş olmuyor muyum? Yani ödevi anlayarak değil de kopya çekmiş oluyorum? Site güzel ama biraz değişmeli