5. Ünite Kurallar: 4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 82-83-84-85 Cevapları Hecce Yayınları
A. Aşağıda verilen ifadelerdeki boşlukları uygun şekilde doldurunuz
Cevap:
B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların yanına “D”, yanlış olanların yanına “Y” yazınız.
Cevap:
C. Aşağıda verilen soruları defterinize yanıtlayınız
1. İyi bir sosyal yaşam için gerekli kuralları belirleyiniz. Bu kuralları ve nasıl uygulanması gerektiğini detaylı bir biçimde açıklayınız
Cevap:
2. Okul kurallarının neden oluşturulduğuna ilişkin bir kompozisyon yazınız.
Cevap:
Okul kuralları disiplini sağlamak için gereklidir. Disiplin, öğrencilerin düzenli ve sorumlu davranışlar yapmasını sağlar. Okul kurallarının varlığı, öğrencilere nasıl davranmaları gerektiğini öğretir. Böylece, öğrenciler kurallara saygı duymayı öğrenirler.
Ayrıca okul kuralları güvenliği sağlar. Bir okulun amacı, öğrencilerin güvenli bir şekilde eğitim almalarını sağlamaktır. Örneğin, okulun kütüphanesinde sessiz olma kuralı, diğer öğrencilerin çalışmasını engelleyecek gürültülü ortamları önler. Ayrıca, okul kurallarıyla zorbalık engellenir. Böylelikle, öğrenciler kendilerini güvende hisseder ve öğrenme süreçleri sekteye uğramaz.
Son olarak, kurallar, düzeni sağlar. Örneğin, cep telefonları kullanımının yasaklanması öğrencilerin dersi anlamasını kolaylaştırır. Böylelikle, öğrenciler daha iyi bir şekilde öğrenir ve başarıları artar.
3. Hukuk kuralları nasıl doğmuştur? Tarihçesini araştırarak hukuk kurallarının birlikte yaşama kültürüne katkısını özetleyiniz.
Cevap: Hukukun başlangıcı M.Ö. 3000’lerde oluşmuş Antik Mısır hukuku, medeni kanunlar içeren ve yüksek olasılıkla 12 levhaya bölünmüş kitaplardan oluşmuştur. Hukuk, toplum içinde insanların gerçekten nasıl davrandıklarını değil, nasıl davranmaları gerektiğini gösterir. Hukuk, kendisine uyulmak ve uygulanmak için vardır. Adalet değeri dolayısıyla, insanlar arası ilişkileri bir düzene koymak, toplumsal yaşamın gerçekleşmesini sağlamak ister.
Ç. Aşağıda verilen kavramların anlamlarını araştırınız. Bu kavramlar neden önemlidir? Söyleyiniz
Cevap:
Sosyal düzen: Toplumsal düzen anlamına gelir.
Sosyalleşme: Bireyin aile, okul, toplumsal çevre ve kitle iletişim araçlarıyla içinde bulunduğu toplumun kültürünü ve bu kültürün örf, adet, gelenek ve göreneklerini kendiliğinden öğrenme sürecidir.
Yaptırım: Yasa, töre, ahlak gibi kurumların buyruklarının yerine getirilmesini, onlara uyulmasını sağlayan güç.
Hukuk: Devletin yetkili kurumları tarafından uyulması zorunlu kural ve cezaların bulunduğu sisteme denir.
D. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.
1. Aşağıdakilerden hangisi kuralların özelliklerinden biridir?
Cevap: B) Kimi kısıtlamalar getirir.
2. Yazılı olmayan kurallara uyulmadığı zaman kişi nasıl bir yaptırımla karşılaşır?
Cevap: C) Kınama
3. Aşağıdakilerden hangisi kurallara uymanın gerekliliğini açıklayan bir ifade değildir?
Cevap: D) Özgürlükler kurallar sayesinde kaldırılır
4. Deniz, ailesi ile gittiği piknikte diğer insanların etrafı kirlettiğini görmüştür. Deniz’in yurttaşlık görevini yerine getirmesi için aşağıdakilerden hangisini yapması gerekir?
Cevap: A) Kurallara uymayanları uyarmalıdır.
5. Mert, insanlara karşı hoşgörülü davranan iyimser bir öğrencidir. İnsanlara yardımcı olmaya çalışır, verdiği sözleri tutar ve yeri geldiğinde özür dilemesini bilir. Mert, bu davranışlarıyla örnek bir öğrencidir.
Mert, böyle davranarak hangi kuralları yerine getirmiş olur?
Cevap: A) Ahlak kuralları
6. Görgü kuralları toplumun hoş karşılamadığı davranışlardan uzak durarak başka insanlara saygılı davranmamızı gerektirir.
Aşağıda yer alan kurallardan hangisi görgü kurallarına örnektir?
Cevap: D) Karşılaşıldığında insanlarla selamlaşılması
7. Kurallara uyan bir toplum hangi özelliğe sahiptir?
Cevap: C) Düzen hakimdir.
8. Filiz, sosyal faaliyetlere katılan, doğayı koruyan, haklarının bilincinde olan ve yaşadığı toplumda bulunan kurallara uyan saygılı biridir.
Bu özellikleri Filiz’in yaşadığı toplumda nasıl bir insan olarak tanımlanmasını sağlar?
Cevap: B) İyi yurttaş
9. İnsan hak ve özgürlüklerini devlet ve toplumun geleceği açısından güvence altına alan kurallar aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Hukuk kuralları
10. Hazal kurallara uymanın önemini anlatan bir ödev yapacaktır. Ödevinde aşağıda verilen hangi ifadeyi kullanırsa hata yapmış olur?
Cevap: B) Toplumda eşitsizliği arttırmak için kurallara uymalıyız.
E. Aşağıda verilen zihin haritasını bu ünitede öğrendikleriniz çerçevesinde doldurunuz.
Cevap:
Bu harika! Gerçekten çok güzel cevaplar Var. Çok teşekkürler.
teşşekkür ederim yanlışlarımı buradan görebiliyorum