DOLAR
34,4148
EURO
36,2653
ALTIN
2.841,04
Kitap Cevapları BURADA

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 29-30-31. Cevapları MEB Yayınları

7 Kasım 2024, 18:14

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 29-30-31. Cevapları MEB Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa Sayfa 29-30-31 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Güneş ve Ay Tutulmaları Cevapları” Sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 29-30-31. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı arttırın.


Güneş ve Ay Tutulmaları Cevapları

1. Ünite Güneş Sistemi ve Tutulmalar: 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları  Sayfa 29-30-31. MEB Yayınları


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları MEB Yayınları

DÜŞÜNÜP DEĞERLENDİRELİM

1. El fenerinin ışığını açtığınız zamandaki gözlemleriniz nelerdir? Temsili gerçekleştirilen tutulma çeşidi hangisidir? Yazınız.
Cevap: Ay tutulması olayıdır. Ay modelinin önüne Dünya geçtiği için Dünya’nın gölgesi Ay’ın üstüne düşmüştür. Bu nedenle ay karanlıkta kalmıştır.

2. Ay modelini el fenerine en yakın konuma getirdiğiniz zamandaki gözlemleriniz nelerdir? Temsili gerçekleştirilen tutulma çeşidi hangisidir? Yazınız.
Cevap: Güneş tutulması olayıdır. Ay modeli ışık kaynağına yaklaştığı sırada Dünya’nın üzerine Ay modelinin gölgesi düşmüştür.


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları MEB Yayınları

ÜÇ TAŞ MI, ÜÇ GÖK CİSMİ Mİ?

Haklı olan kimdir? Nedenini açıklayalım.
Cevap: Kırmızı taşların sahibi haklıdır. Mavi taşlar Ay, Güneş, Dünya şeklinde dizilmiştir ve böyle bir tutulma çeşidi yoktur.


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları MEB Yayınları

KENDİNİ DEĞERLENDİR-2

1. İki öğrenci şaşırtıcı bazı doğa olayları üzerine konuşmaktadır. Konuşmalarından bir kesit aşağıda verilmiştir. Bu konuşmada yanlış ifadeler var ise bunları belirleyerek bu ifadelerin doğrularını noktalı yerlere yazınız.

Güneş tutulmasında Ay’ın gölgesi, Dünya üzerinde belirli bir bölgeye düşer. Gece gerçekleştiği için bu tutulmayı gözlemleyemeyiz.
Cevap: Ay’ın hareketi sırasında Güneş’le Dünya arasına girmesiyle olur. Ayın gölgesi Dünya’nın üzerine düşer ve bu tutulma gündüz vakti gerçekleşir.


Güneş tutulması olayını gözlemlemeyi istiyorum. Ay, yeni ay evresine girdiğinde tutulma gerçekleştiğine göre bu muhteşem olayı her ay gözlemleyebiliriz.
Cevap: Her Ay olan bir olay değildir. Yılda 2 ile 5 kez arası gözlemlenir. Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya İle Güneş’in arasına girmesiyle olur.


Dolunay evresinde de Ay tutulmasını gözlemleyebiliriz. Ay, Güneş ve Dünya arasında olduğu için Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer.
Cevap: Ay tutulması dolunay evresinde gözlemlenir ama bu olay yılda birkaç kez oluşur.


Tutulmaların gerçekleşmesi için Güneş, Dünya ve Ay’ın aynı doğrultuda olması gerekir. Her iki tutulma da gölge oluşumu ile gerçekleşir. Bu durum, ışığın doğrusal yayıldığını kanıtlar.
Cevap: Güneş tutulması Güneş-Ay-Dünya sıralamasında olmalıdır. Güneş-Dünya-Ay sıralamasında ise Ay tutulması gerçekleşir. Bu da ışığın doğrusal yayıldığının kanıtıdır.


2. Aşağıdaki tabloda boş bırakılan yerleri, tutulmaların ilgili özelliklerine dikkat ederek tamamlayınız.
Cevap:

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları MEB Yayınları

Yorumlar
  1. Ziyaretçi dedi ki:

    Güneş tutulmaması hakkında burdaki cevaplara bakınca hiçbir şey bilmediğimi anladım. Burdan bakarak geçirdim. Ama aynı zamanda anlamış oldum konuyu.