7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 36-37-38-39. Cevapları Yıldırım Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 36-37-38-39 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Medya Özgürlüğü-2 Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 36-37-38-39. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı arttırın.
1. ÜNİTE Birey ,Toplum ve İletişim: 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 36-37-38-39. Sayfa Yıldırım Yayınları
A. Aşağıdaki örnek olayları okuyarak verilen soruları cevaplayınız.
1. Ünlü sanatçı, evinin salonunda çekilmiş fotoğraflarını izinsiz yayımlayan genel ağ sitesi hakkında açtığı tazminat davasını kazandı. Sanatçının fotoğraflarını izinsiz yayımlayan genel ağ sitesinin sorumlusu, yüklü bir tazminat ödemeye mahkûm edildi.
• Bu olay özel hayatın gizliliği ve kitle iletişim özgürlüğü bakımından nasıl değerlendirilebilir?
Cevap: Bu olay özel hayatın gizliliğini ihlal etmektedir. Kitle iletişim özgürlüğü başkasının özgürlüğüne zarar veremez.
• Sizce özel hayatın sınırları nerede başlar ve nerede biter?
Cevap: İnsanın özel hayatı kendi istediği yerde başlar ve kendi istediği yerde bitebilir. Bu kişiye bağlıdır. Kişi paylaşmak istediği kadarını paylaşır. Paylaşmadığı her şey onun özelidir.
2. İki ülke arasında yaşanan savaşta aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil, hayatını kaybeder. Savaş, dünya basınında geniş yer bulur. Hayatını kaybeden ve yaralanan insanların görüntüleri bazı televizyon kanallarında açık bir şekilde yayımlanır. Bazı kanallar ise bu görüntülerin çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileyeceğini gerekçe göstererek görüntüleri yayımlamaz. Ancak kamuoyunda bu kanallar gerçekleri yeterince yansıtmamakla eleştirilir.
• Sizce bu olayda doğru bilgi alma hakkına aykırı bir durum var mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Doğru bilgi alma hakkına aykırı bir durum söz konusudur. Kanal çocukların ruh sağlığını etkileyebilecek görüntüleri sansürlü de olsa paylaşmak zorundadır. Bunu paylaşması yanlıştır.
3. Gazetede bir doktorun özel hayatıyla ilgili yanlış ifadelerin yer aldığı bir haber yayımlanır. Bunun üzerine medya organları doktorun özel hayatını yakından incelemeye başlar. Doktor zor durumda kalır. Hemen yanlış haberleri yayımlayan gazeteye tekzip gönderir. Gazete, olayın önemsiz olduğu gerekçesiyle tekzibi yayımlamayacağını bildirir.
• Bu olay kitle iletişim özgürlüğü, doğru haber alma hakkı ve özel hayatın gizliliği bakımından nasıl değerlendirilebilir?
Cevap: Kitle iletişim özgürlüğüne aykırı bir durumdur. İnsanlara yanlış haber sunarak bunu doğruymuş gibi yansıtmak yanlıştır. Ayrıca en başında bir insanın özel hayatını doğru ya da yanlış bilgiyle anlatmak daha da yanlıştır.
B. İletişim özgürlüğü ile ilgili aşağıda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” oklarını takip ederek ulaştığınız çıkışı işaretleyiniz.
Cevap:
A. Aşağıda verilen altı şapkalı düşünme etkinliğiyle ilgili bilgileri ve örnek olayı okuyunuz. Ardından beyaz, kırmızı, siyah, sarı, yeşil ve mavi renkle ilgili soruların cevaplarını ilgili kutulara yazınız.
Örnek olayda belirtilen konularda sahip olduğunuz net bilgiler nelerdir?
Cevap: Bir otel için yapılan yol yapımında tarihi bir yapıya zarar verilmek istenmektedir.
Ören yerinin zarar görmesi karşısında ne hissediyorsunuz?
Cevap: Tarihi ve kültürel değerlerimizin bu kadar kolay bir şekilde zarar görmesi beni çok üzüyor.
Ören yerinin zarar görmesinin neden olacağı sorunlar neler olabilir?
Cevap: Tarihi ören yerinden elde edeceğimiz tarihi bilgileri öğrenemeyeceğimiz için sorun yaşayabiliriz.
Yolun tamamlanmasının olumlu sonuçları neler olabilir?
Cevap: Otel yoluna ulaşımı kolaylaştırır.
Örnek olaydaki sorunun çözümüne sizin öneriniz nedir?
Cevap: Otel yolu için daha farklı bir yol güzergahı belirlenebilir.
Sorun neydi? Nasıl çözülmek istendi? Gelecekte nasıl çözülür?
Cevap: Sorun yol yapılacak yerde tarihi bir ören yeri bulunmasıdır. Bu tarihi yer yok edilmeye çalışılarak çözülmek istendi. Yol güzergahı değiştirilerek çözülebilir.
Örnek olayda gazeteci ve gazete yönetiminin tutumlarını düşünceyi açıklama özgürlüğü, doğru bilgi alma hakkı ve kitle iletişim özgürlüğü bakımından yorumlayınız. Yorumlarınızı aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
Gazetecinin Tutumu: Gazetecinin tutumu doğrudur. Çünkü insanların haber özgürlüğü vardır. ve yanlış yapılan bir olayın düzeltilmesi herkesin bilgi sahibi olması gerekir.
Gazete Yönetiminin Tutumu: Gazete yönetimi yanlış bir tutum izlemiştir.
B. Aşağıdaki karşılıklı konuşmayı okuyunuz ve konuşmada kullanılan iletişim becerilerini belirleyiniz. Kullanılan becerilerin olduğu kutucuklara denk gelen yüz ifadelerini boyayınız.
Cevap: