8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 127-130-132. Cevapları Ata Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 127-128-129-130-131-132 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Asit ve Bazlar Cevapları“, “Asit ve Baz Ayıraçları Cevapları” ve “pH Ölçeği Cevapları” Sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 127-130-132. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı arttırın.
4. ÜNİTE Madde ve Endüstri: 8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 127-128-129-130-131-132. Cevapları Ata Yayıncılık
Kırmızı orman karıncalarının salgıladığı formik asidin cildi tahriş ettiğini, bazik maddelerin acı, asitlerin ise ekşi olduğunu öğrendik. Peki, asit ve bazların başka hangi özellikleri vardır? Günlük hayatta ismini bildiğiniz başka asit ve bazlar var mı? Düşünelim.
Cevap: Günlük hayatımızda bazik maddelere; sabun, çamaşır suyu, bulaşık deterjanı, diş macunu, kabartma tuzu ve benzeri maddeler. Asidik maddeler; Sirke, limon, ketçap ve benzeri maddeler.
Asitler: Ekşi bir tatları vardır. Turnusol kağıdında bakıldığında kağıdı kırmızı yaparlar. Bazlar ile karıştırıldığında su ve tuz oluştururlar.
Bazlar: Acı bir tatları vardır. Kırmızı turnusol kağıdında bakıldığında mavi renge çevirirler. Kayganlardır.
● Lahana suyunun, limon suyu, sirke, sabunlu su ve karbonatlı suda aldığı renkler farklı mıdır? Neden?
Cevap: Lahana suyunun bu maddelerde aldığı renkler farklıdır. Çünkü u sıvıların pH değerleri farklıdır.
● Mavi turnusol kâğıtları hangi sıvılara daldırıldığında kırmızı renk aldı? Kırmızı turnusol kâğıtları hangi sıvılara daldırıldığında mavi renk aldı?
Cevap: Mavi turnusol kağıdı sirke ve limon suyuna batırıldığında kırmızı renk verdi. Kırmızı turnusol kağıdı karbonatlı ve sabunlu suda mavi renk verdi.
● Hangi beherglasa daldırılan pH kâğıdının rengi değişmedi? Neden?
Cevap: Saf suya daldırılan pH kağıdın rengi değişmemiştir. Çünkü saf su nötrdür.
● Limonlu su ve karbonatlı suyun pH dereceleri ile bu maddelerin asidik veya bazik olma durumları arasında nasıl bir ilişki vardır?
Cevap: Limonlu su asidik bir maddedir ve pH değeri düşüktür. Karbonatlı su bazik bir maddedir ve pH değeri yüksektir.
Sevim, doğadaki bitkilerden asit baz ayıracı yapıp bu ayıraçların asit ve bazlarda aldığı renkleri yandaki tabloya yazıyor. Daha sonra hazırladığı ayıraçları K, L ve M maddelerine damlatıyor ve renk değişimlerinin aşağıdaki gibi olduğunu gözlemliyor.
1. aşama: Kırmızı lahana ayıracı, K sıvısına damlatıldı; yeşil rengi aldı.
2. aşama: Lavanta ayıracı, L sıvısına damlatıldı; kahverengi rengi aldı.
3. aşama: Kırmızı lahana ayıracı, M sıvısına damlatıldı; kırmızı rengi aldı.
Buna göre K, L ve M maddelerinin pH değerleri aşağıdakilerden hangisindeki gibi olabilir?
Cevap: